John Keegan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Keegan
Született 1934. május 15.
Clapham
Elhunyt 2012. augusztus 2. (78 évesen)
Állampolgársága brit
Nemzetisége brit
Foglalkozása hadtörténész
Iskolái Balliol College
Díjak A Brit Birodalmi Érdemrend tisztikeresztje
Kitüntetései Order of the British Empire (OBE); Millennium Dome

John Keegan az IMDb-n

Sir John Keegan (Clapham, Egyesült Királyság, 1934. május 15.2012. augusztus 2.) angol hadtörténész. Szakterülete a 20. századi háborúk története, de a prehisztorikus hadviseléstől máig bármilyen katonai témával szívesen foglalkozott. Széles körben ismert és elfogadott a szakterületén. Oktatói tevékenysége révén az ismeretterjesztésben olyan tapasztalatokra tett szert, amiket sikeres műveiben kamatoztatott.

Élete[szerkesztés]

Ír katolikus családban, Chapman Keegan gyermekeként született. 13 éves korában tuberkulózis miatt kimaradt az iskolából, magántanulóként folytatta. Tanulmányait két éven át a Wimbledoni Egyetemen végezte, majd 1953-tól az oxfordi Balliol College-on folytatta. Két évig a londoni amerikai nagykövetségen dolgozott.

1960-ban tanári kinevezést kapott a sandhursti Királyi Katonai Akadémiától, ahol 26 éven át oktatott hadtörténetet.

1986-tól a Daily Telegraph katonai szakértője és a védelmi rovat vezetője volt. Princetonban és Cambridge-ben vendégtanárként tanított. Tagja volt a Királyi Irodalmi Társaságnak.

2000-ben lovagi címet kapott.

Annak ellenére, hogy Keegan hadtörténész és hadtörténetet oktató tanár volt, ő maga sohasem sem volt katona vagy vett részt háborúban. Ennek iróniájára több művének bevezetőjében kitért.

Könyvei[szerkesztés]

angol nyelven megjelent
magyar nyelven megjelent

Forrás[szerkesztés]