John Keegan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
John Keegan
Született 1934. május 15.
Clapham
Elhunyt 2012. augusztus 2. (78 évesen)
Devon
Állampolgársága brit
Nemzetisége brit
Foglalkozása hadtörténész
Iskolái Balliol College
Díjak A Brit Birodalmi Érdemrend tisztikeresztje
Kitüntetései Order of the British Empire (OBE); Millennium Dome

John Keegan az IMDb-n

Sir John Keegan (Clapham, Egyesült Királyság, 1934. május 15.2012. augusztus 2.) angol hadtörténész. Szakterülete a 20. századi háborúk története, de a prehisztorikus hadviseléstől máig bármilyen katonai témával szívesen foglalkozott. Széles körben ismert és elfogadott a szakterületén. Oktatói tevékenysége révén az ismeretterjesztésben olyan tapasztalatokra tett szert, amiket sikeres műveiben kamatoztatott.

Élete[szerkesztés]

Ír katolikus családban, Chapman Keegan gyermekeként született. 13 éves korában tuberkulózis miatt kimaradt az iskolából, magántanulóként folytatta. Tanulmányait két éven át a Wimbledoni Egyetemen végezte, majd 1953-tól az oxfordi Balliol College-on folytatta. Két évig a londoni amerikai nagykövetségen dolgozott.

1960-ban tanári kinevezést kapott a sandhursti Királyi Katonai Akadémiától, ahol 26 éven át oktatott hadtörténetet.

1986-tól a Daily Telegraph katonai szakértője és a védelmi rovat vezetője volt. Princetonban és Cambridge-ben vendégtanárként tanított. Tagja volt a Királyi Irodalmi Társaságnak.

2000-ben lovagi címet kapott.

Annak ellenére, hogy Keegan hadtörténész és hadtörténetet oktató tanár volt, ő maga sohasem volt katona vagy vett részt háborúban. Ennek iróniájára több művének bevezetőjében kitért.

Könyvei[szerkesztés]

angol nyelven megjelent
magyar nyelven megjelent

Forrás[szerkesztés]