Johann Piscator

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Johann Piscator
Johannes Piscator by Azelt.jpg
Született 1546. március 27.
Strassburg
Elhunyt 1625. július 26. (79 évesen)
Herborn
Állampolgársága német
Nemzetisége német
Foglalkozása teológus, Biblia-fordító
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Johann Piscator témájú médiaállományokat.

Johannes Piscator (Strassburg, 1546. március 27.Herborn, 1625. július 26.) elzászi német református teológus, Biblia-fordító.

Leben[szerkesztés]

Szülővárosában végezte a gimnáziumot és ugyanott kezdte az egyetemet, majd Tübingenben folytatta. Mivel az evangélikus felekezet helyett a reformátust választotta, 1573-ban el kellett hagynia a strassburgi professzori állását, 1576-ban pedig a heidelbergit. 1578-tól a siegeni iskola rektora volt, 1581-től pedig a moersi gimnáziumé. 1584-től haláláig a herborni főiskolán tanított teológiát, melynek ő volt az első rektora. Tankönyvek, aforizmák és bibliamagyarázatok mellett a nevéhez fűződik az első német nyelvű református Biblia-fordítás (1602-1604), amely a harmadik teljes német fordítás volt a Luther-Biblia és a zürichi Biblia után. Bernben, az alsó-Rajna mentén és más református területeken ez a fordítás sokáig használatban maradt. Filozófiai munkáival a francia Petrus Ramus követője volt.

Források[szerkesztés]

  • Friedrich Wilhelm Cuno: Piscator, Johannes. In: Allgemeine Deutsche Biographie. Band 26, Duncker & Humblot, Leipzig 1888, S. 180 f.
  • Otto Renkhoff: Nassauische Biographie. Wiesbaden 1992. S. 613.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Johannes Piscator című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.