Johan Gustaf Sandberg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johan Gustaf Sandberg
Önarcképe
Önarcképe

Született1782. május 13.
Stockholm
Meghalt1854. június 26. (72 évesen)
Stockholm
SírhelyNorra Bregravningsplatsen
Nemzetiségesvéd
A Wikimédia Commons tartalmaz Johan Gustaf Sandberg témájú médiaállományokat.

Johan Gustaf Sandberg (Stockholm, 1782. május 13. – Stockholm, 1854. június 26.) svéd festő. A stockholmi Királyi Szépművészeti Akadémia rajztanára volt 1828-tól, majd igazgatója 1845 és 1853 között.

Leginkább a történelmi témák foglalkoztatták, de sok portrét is festett. Szívesen ábrázolta a skandináv mitológia és a svéd történelem jeleneteit. Legjelentősebb alkotásai ezen a téren az uppsalai dómban Gustav Vasa sírja körül látható falfestmények.

Élete és munkássága[szerkesztés]

1794-ben, 12 éves korában lett a művészeti akadémia iskolájának tanulója. 1801-től az antikvitással foglalkozó csoportban végzett tanulmányokat. Egyidejűleg zenét is tanult, valamint tanítással és a királyi színház dekorációs műhelyében végzett festéssel keresett pénzt. Fiatal korában a művészeti akadémia aktív bírálóinak sorába tartozott, de hamarosan megbékült azzal és 1821-ben fel is vették annak tagjai közé.

1828-ban már az akadémia rendes tanára lett. Nem nyílt azonban lehetősége arra, hogy a művészek számára ebben a korszakban szinte kötelező déli tanulmányutat megvalósíthassa.

Ő készítette a rajzokat a kor híres hazafias kiadványához, ami „Egy év Svédországban” (Ett år i Sverige) jelent meg. A rajzokról a karcolatokat Christian Didrik Forssell vezetésével készítették, a szöveget Anders Abraham Grafström írta. Nyaranta Säfstaholms kastélyában a svéd népi típusokat, a népviseleteket tanulmányozta és ábrázolta.

Számos portrét készített a kor svéd tudósai és művészei közül száz személyt megörökítő kötethez, ami Galleri af utmärkta svenska lärde, vetenskapsidkare och konstnärer címmel jelent meg 1835–42 között.

Freskói az uppsalai dómban Gustav Vasa életéből[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Johan Gustaf Sandberg
A Wikimédia Commons tartalmaz Johan Gustaf Sandberg témájú médiaállományokat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Johan Gustaf Sandberg című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]