Johan Eliasch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Johan Eliasch
Johan Eliasch coolearth.jpg
Született 1962. február 15. (59 éves)
Stockholm
Állampolgársága svéd
Házastársa Amanda Eliasch
Foglalkozása

A Wikimédia Commons tartalmaz Johan Eliasch témájú médiaállományokat.

Johan Eliasch (1962., Svédország), svéd származású üzletember, a Head N.V. nemzetközi sporteszköz csoport elnöke és ügyvezetője, az Egyesült Királyság miniszterelnökének egykori különmegbízottja.

Eliasch az Equity Partners, az Aman Resorts és a London Films elnöke; a CV Starr Underwriting Agents igazgatója; az Investcorp Europe nem ügyvezető elnöke. A Foundation for Renewable Energy and Environment (Megújuló Energia és Környezet Alapítvány) elnökségi tagja. Tanácsadó elnökségi tag a Brasilinvest, Société de Louvre, Stockholm Resilience Centre, Capstar, Centre for Social Justice (Szociális Igazságszolgáltatás Központ) és a British Olympic Association (Brit Olimpiai Szövetség) szervezetekben. Tagja a londoni, jeruzsálemi és római polgármesterek nemzetközi üzleti tanácsadó testületeinek. A Global Strategy Forum első elnöke, a Kew Foundation kuratóriumának tagja és a Stockholm Egyetem védnöke. A RUSI – brit védelmi és biztonsági bizottság – Élelmezési-, Energia- és Vízbiztonsági programjának elnöke.

Politikai tevékenyége[szerkesztés]

Johan Eliasch 2007 és 2010 között a brit kormány tagja volt Gordon Brown miniszterelnök erdőpusztulással és környezetbarát energiával foglalkozó különmegbízottjaként. 1999 és 2007 között a brit konzervatív pártban többféle feladatot látott el: volt megbízott pénztárnok (2003–2007), az ellenzéki vezetők (William Hague and Iain Duncan Smith) különleges tanácsadója és árnyék-külügyi titkár (Lord Michael Howard, Francis Maude and Michael Ancram mellett) (1999–2006). Az Árnyékkülügy csoport tagjaként 2003 és 2006 között hozzá tartozott az árnyék nemzetközi kapcsolatok. 2006-ban Michael Ancrammel megalapították a Global Strategy Forum (Globális stratégiai fórum) nevű nemzetközi ügyekkel foglalkozó agytrösztöt, melynek jelenleg is elnöke. Tagja volt az osztrák elnök melletti Üzleti és Ipari Állam delegációjának 1996-tól 2006-ig. 1979 és 1982 között elnöke volt a djursholmi Fiatal Konzervatívok pártnak Svédországban.

Környezetvédelem[szerkesztés]

Johan Eliasch 2005-ben létre hozta az Esőerdő Alapot (Rainforest Trust) és környezetmegóvási céllal megvásárolt (kb. 14 millió dollárért) az amazonasi esőerdők közepén, a Madeira-folyóhoz közel egy 1 600 km²-es esőerdőt a helyi fafeldolgozó cégektől.[1]

2006-ban társaival megalapította a Cool Earth szervezetet, ami a helyi veszélyeztetett esőerdőket védő civil szervezeteket támogatja több, mint 120 000 taggal.

2007-ben a Nagy-Britannia kormányának megbízásával független tanulmányt készített a nemzetközi pénzügyi támogatások és az erdőmegóvás globális felmelegedésre gyakorolt hatásainak kapcsolatáról; az „Eliasch jelentés”,[2] melyet Gordon Brown miniszterelnök 2008 októberében hozott nyilvánosságra a nemzetközi klímaváltozásról szóló találkozó részeként képezte az alapjait a későbbi REDD (Reduced Emissions from Deforestation and Degradation) egyezménynek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Maurice Chittenden: It's my rainforest now. No logging. („Ez már az én esőerdőm. Nincs több favágás.”). The Sunday Times'. (Hozzáférés: 2006. szeptember 13.)
  2. Peel, Lilly. „Business big shot”, The Times, 2008. október 16., T43. oldal. Factiva T000000020081016e4ag0003r (Hozzáférés ideje: 2009. augusztus 22.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Johan_Eliasch című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]