Agytröszt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az agytrösztök pártpolitikai versenyben használt jogelem. Olyan szervezeteket jelent, melyek a polgári versenyt segítik azzal, hogy elemzéseket készítenek és felkínálják ezt a professzionális politikusok számára. Új keletű fogalom, Magyarországon 6-8 éve használják. 1990 utáni demokratikus körülményei közt jelent meg. Pártpolitikai nézeteket is ők kínálják a politikusoknak. Az agytrösztök profi szervezetek, profi háttéremberek. Karrierpálya, melyben a gyorsaságon van a hangsúly. Nyugat Európában és USA-ban kb. 100 éves múlttal rendelkezik.

  • Karitatív agytrösztök – az állampolgároknak kínálnak fel különböző értékeket. Szolgáltatást jelent, amit más nem tud elvégezni (állam sem tudja elvégezni) pl.: emberek közötti egyenlőtlenségek csökkentése.
  • Kormányzati agytrösztök – a politikusok felé irányulnak. 1945 után kormány politikai alternatívák kidolgozása. Jóléti állam alapjainak kidolgozása stb.
  • Pártpolitikai agytrösztök – pártpolitikai jellegűek. Az 1970-es években jöttek létre.

Az agytrösztök kialakulása[szerkesztés]

USA a 18. század végén jön létre. Amerika politikai állam nélkül épült fel. A kezdetektől kicsi az állam szerepe. Nem bíztak a politikában, az emberek döntöttek. Szimbolikus állam koncepciója. A pártok nem vesznek részt a hétköznapokban, a közpolitikában. Az agytrösztök őshazája az USA, ezek helyettesítik a pártokat. Az agytrösztök felépítése alulról indul magántőkéből, így függetlenek lehetnek az államtól, a politikai szférától.

Két típusa van: Kormányzati agytröszt Két hulláma volt:

  • Első hullám – két világháború között Roosevelt ideje alatt az 1930-as években. Európában ekkor több helyen a diktatúra, USA-ban a demokrácia él. Az állam és a kormány egyre nagyobb szerepet játszik a 30-as évektől (világgazdasági válság, munkanélküliség)
  • Második hullám – 1945 után. Nekik kell újjáépíteni a világot (az angol lett az uralkodó nyelv a világban). Marshall segély – például Németországban. Ezt a segítséget a kormányzati agytrösztök dolgozták ki.

Az USA és Anglia agytrösztjei[szerkesztés]

USA[szerkesztés]

Pártpolitikai agytrösztök is itt jelentek meg az 1970-es években. Feladataik – ellenzékben való párt segítsége: a republikánusok visszakerüljenek a hatalomba. 1976-ban kerültek ki a politikai hatalomból és 1980-ban kerültek vissza. Watergate botrány: Nixon lemondott, Gerald Ford került a helyére, de utána nem őket választották meg. 1980-as években republikánus kormányok voltak az USA-ban. 1992-ben Bill Clinton, demokrata elnök 2000-ig. 2000-től George W. Bush.

Az agytrösztök dolgozták ki a választási programokat.

1992 után a demokrata agytrösztök erősödtek meg. Clintonnal megjelent az image formálás. Bruce Newman politikai marketing, image építés. Nagy költségvetéssel dolgoznak az agytrösztök, sok emberrel.

Anglia[szerkesztés]

Anglia 19761980 között. Angol konzervatívok akartak kormányra kerülni. Létrehoztak pártpolitikai agytrösztöket. CPS (Centre for Policy Studies). Margaret Th hozta létre. IEA (International Economic) gazdaságpolitikai agytröszt. Nemzetközi és angol gazdaság összehangolása. Adam Smith Institute – általános politikai kérdésekkel foglalkozott. Angliában az agytrösztök kis szervezetek (20-30 ember kis költségvetéssel).

Magyarországi agytrösztök[szerkesztés]

1990 előtt Magyarországon nem voltak agytrösztök. Az 1990-es évek közepétől jelentkeztek. Minden magyar párt mögött áll. A Fidesz kezdte, mikor kivált a liberálisoktól és átment konzervatívba. Századvég Politikai elemzések Központja. 1998-ban a Fidesz kormányra kerülése az érdeme. Professzorok Batthyány Köre – jobboldal közeli agytröszt. Az MSZP Clinton agytrösztjeit importálta 2002-ben.

A pártpolitikai tevékenységet, vagy aktuálpolitikai elemzést végző agytrösztök mellett a think tank-ek egy másik csoportját a specializált, illetve általános közpolitikai agytrösztök jelentik. Ehhez hasonló intézmények több nyugat-európai, illetve észak-amerikai országban léteztek, Magyarországra azonban csak az utóbbi években kezdtek megjelenni.

Ezek a szervezetek, csoportok tudományos szemlélettel, szakértőként, párt- és aktuálpolitikától függetlenül elemzik a közpolitikát, és a hozzá tartozó szakterületeket, mint a politikai kommunikáció, illetve a különböző, közbeszédre hatást gyakorló szakpolitikák, továbbá deklarálják új közpolitikai megoldások, másutt működő gyakorlatok meghonosításának szándékát. Ezek az agytrösztök elemzéseik mellett gyakran foglalkoznak stratégiai tanácsadással, döntéselemzéssel és más úttörő megoldások alkalmazásával is, melyek pártpolitikai hovatartozástól függetlenül elérhetők bárki számára. Emellett a közérdeket is szem előtt tartva próbálják formálni a demokratikus közbeszédet.

Ilyen szervezetek Magyarországon például a Demos Magyarország Alapítvány, a Méltányosság Politikaelemző Központ, a Századvég Alapítvány, illetve a Compass Közpolitikai Intézet.

Az agytrösztök polgári szerepei[szerkesztés]

Nélkülözhetetlen a felkészülésben, elemzésekben, kampányokban, tanácsadásban.