Jing Ce-jing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jing Ce-jing
贏子嬰

A Csin-dinasztia 3. uralkodója (királyként)
Ce-jing
子嬰
Uralkodási ideje
i. e. 207. október i. e. 207. december
Uralkodási évei46 nap
Örökösenincs
ElődjeCsin Er Si Huang-ti
Korszaknincs
Életrajzi adatok
UralkodóházCsin-dinasztia
Gyermekkori névCe-jing 子嬰
Templomi névnincs
Posztumusz névnincs
Uralkodási éra nevenincs
Születetti. e. 240
Elhunyti. e. 206. január
(Hszienjang 咸陽)
ÉdesapjaFu-szu (?)
Édesanyjaismeretlen
Testvére(i)
SablonWikidataSegítség

Jing Ce-jing (kínaiul: 贏子嬰, pinjin hangsúlyjelekkel: Yíng Zǐyīng; i. e. 240i. e. 206 januárja) Csin-dinasztia harmadik uralkodója, aki öngyilkosságot elkövető nagybátyját, Csin Er Si Huang-tit követte a trónon. 46 napig tartó uralkodása végén a felkelők kivégezték, és vele a Csin-dinasztia is elbukott.

Származása[szerkesztés]

Ce-jing származásáról, sőt személyéről is alig maradt fenn hitelt érdemlő adat. Mivel a nagyapja maga az első császár Csin Si Huang-ti volt, értelemszerűen az ő családneve (hszing 姓) is Jing 嬴 volt, a nemzetségneve (si 氏) pedig Csao 趙. A leggyakrabban azonban csak Ce-jingként hivatkoznak rá, mert az ókori Kínában nem volt gyakorlat a család- vagy a nemzetségnév kötelező jellegű használata.

A történeti hagyomány úgy tartja, hogy az első császár legidősebb fia, Fu-szu herceg volt az édesapja, akit a császár a halála előtt büntetésképpen eltávolíttatott az udvarból, amiért az kritizálni merészelte azon döntését, aminek eredményeképpen kivégeztek 460 tudóst. Néhány modern kori történész azonban kronológiai rekonstrukciók alapján megkérdőjelezi ezt, és azt gyanítják, hogy a második császár, Csin Er Si Huang-ti tizenhét fivére közül valamelyiknek lehetett a fia, de nem Fu-szué.

Édesanyja személye ismeretlen, miként pontos születési dátumát sem jegyezték fel.

Uralkodása[szerkesztés]

Csao Kao, az első császár bizalmas eunuchja, aki trónra segítette a második császárt, és a nevében mintegy három évig irányította a Csin birodalmat, i. e. 207 októberében öngyilkosságra kényszerítette a „bábcsászárt”. Utódjaként, a Csin-dinasztia harmadik uralkodójaként, annak egyik unokaöccsét Ce-jinget segítette trónra. Ce-jing nem viselte a huang-ti 皇帝, „császár” címet, mint nagybátyja, a második császár, és nagyapja, a dinasztiaalapító első császár, hanem csak a „Csin királya” (Csin vang 秦王) címen uralkodott. Szerepe leginkább csak formális volt az ekkor már felkelésekkel sújtott, a szétesés szélén álló birodalom fővárosában, Hszienjangban.[1]

Pár nappal a trónra lépését követően betegséget színlelve a hálótermébe hívatta Csao Kaot, akit néhány eunuchja segítségével saját kezűleg döfött le. Összesen 46 napig tartó uralkodásának a felkelő Liu Pang 劉邦 - aki öt évvel később, i. e. 202. február 28-án megalapítja a Han-dinasztiát - vetett véget, aki seregével, valamikor i. e. 207 decemberében elfoglalta a fővárost. Liu Pang ugyan megkímélte a fiatal király életét, de nem sokkal később, valamikor i. e. 206 januárjában, tábornok-társa, Hsziang Jü 項羽 seregével betört Hszienjangba, és lefejeztette az uralkodót a Csin-ház valamennyi tagjával együtt, a várost pedig felgyújtatta.[2]

Megjegyzések[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Bodde 2008 84. o.
  2. Bodde 2008 84. o.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Csin Er Si Huang-ti
Kínai császár
Kr. e. 207
A Csing-dinasztia zászlója
Következő uralkodó:
Kao-cu