Jeremiás Mária

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jeremiás Marika
Életrajzi adatok
Születési névJeremiás Mária
Született20. század
nem ismert
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásamodell, manöken festőművész
A Wikimédia Commons tartalmaz Jeremiás Marika témájú médiaállományokat.

Jeremiás Mária ismert nevén Jeremiás Marika magyar színésznő, modell, fotómodell, manöken, festőművész.

Élete[szerkesztés]

1964-ben, miután leérett­ségizett, jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, azon­ban nem vették fel. Az Állami Déryné Színház fiatalokat keresett A Pál utcai fiúk előadásához. Jelentke­zett, és felvették. Néhány estére megkapta a főszerepet: beugrott Nemecsek szerepébe, s így lett belőle hőslelkű kisfiú. Aztán jelentkezett a Sztanyiszlavszkij stúdióba, mely az Irodalmi Színpad mellett műkö­dött. Sok kisebb-nagyobb elő­adáson szerepelt. Aztán ismét fiúszerepet kapott, az Irodalmi Színpadon. Dramatizál­ták Móricz Zsigmond Hét krajcár című elbeszélését, s ebben játszotta a kisfiút, Margitai Ági pedig az anyát.

A 70-es években manökentanfolyamot is végzett, mivel modell, manöken is volt. Fotói szinte mindenütt, plakátokon, villamoshirdetéseken, áru­házakban is megjelentek, de címlapokon is. (Ország-Világ, Képes Újság stb.) Fotósai voltak, többek közt: Ács Irén , Gere László , Balassa Ferenc fotóművészek.

A ruhabemu­tatáson, filmezésen és fotózáson kí­vül angol fordítást is vállalt, tolmácsolt az iráni pavi­lonban, a Vadászati Világkiállításon.

Jeremiás Mária festőművészként is bemutatkozott, kiállításokon is.

A festményeken egyaránt láthatóak voltak Tahitiből érkezett szépségek, falusi madonnák vagy a sikeres hazai ma­nökenek, egykori pályatársak.

Később munkahelye lett a légiforgalmi társaság­nál, majd végleg kikötött a festé­szetnél. A textilfestés a hobbija is.

Források[szerkesztés]