Jennifer Syme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jennifer Syme
SzületettJennifer Maria Syme
1972. december 7.
USA Pico Rivera, Kalifornia
Amerikai Egyesült Államok
Elhunyt2001. április 2. (28 évesen)
USA Los Angeles, Kalifornia
Amerikai Egyesült Államok
Állampolgárságaamerikai
NemzetiségeUSA amerikai
ÉlettársaKeanu Reeves
Foglalkozásaszínésznő, lemezkiadó-vezető
Halál okaközúti baleset
SírhelyeWestwood Village Memorial Park temető

SablonWikidataSegítség

Jennifer Syme (Pico Rivera, 1972. december 7.Los Angeles, 2001. április 2.) amerikai színésznő, személyi asszisztens és lemezkiadó-vezető volt.

Élete[szerkesztés]

Syme a kaliforniai Pico Riverában született, és Laguna Beachen nőtt fel, szülei Maria St. John és Charles Syme, kaliforniai autópálya-rendőr voltak, akik Syme születése után elváltak. [1]

Amikor Syme elkezdte volna a középiskolát, édesanyjával Los Angelesbe költöztek. Syme fanatikusan rajongott a filmekért, különösen David Lynch munkásságáért volt oda. Scott Coffey színész és filmrendező szerint Syme 16 éves volt, amikor besétált Lynch irodájába. "Hatalmas rajongó volt, és mindent megtett volna, hogy szerepljen a Twin Peaksben" – mondta Coffey. Syme munkát kapott Lynch cégénél, az Asymmetrical Productionsnél, ahol gyakornokként kezdett, és végül öt éven keresztül ott is dolgozott. Ő mutatta be Lynch-et sok olyan zenésznek, akiknek zenéjét a később a rendező a filmjeiben is felhasználta, és Coffey szerint Syme nagy hatással volt az 1997-es Lost Highway című film zenéjére is.[1][2] Marilyn Manson 1998-as emlékiratában, a The Long Hard Road Out of Hell-ben megemlítette, hogy megkérte Syme-ot: segítsen neki David Lynch rendezővel együtt dolgozni.

Syme színészkedett is, és Scott Coffey öt független rövidfilmjében is szerepelt. Syme később egy zenei kiadó munkatársa lett, emellett a Jane’s Addiction együttesnek, majd később a Red Hot Chili Peppers gitárosának, Dave Navarronak volt a személyes asszisztense.[3] Az utolsó rövidfilmjét, az Ellie Parkert a 2001-es Sundance Filmfesztiválon mutatták be. 1997-ben Syme debütált a filmvásznon is egy kis szerepben, amelyet David Lynch Lost Highway – Útvesztőben című filmjében, a stáblistán "junkie girl"-ként jegyeztek. Syme-nak volt egy kis szerepe, Scott Coffey 2005-ben megjelent Ellie Parker című filmjében, amihez a 2001-es, az azonos című rövidfilmben felvett jeleneteket használta fel a rendező.

A hírek szerint Syme 1998-ban kezdett randizni Keanu Reeves színésszel, akivel egy partin ismerkedett meg, amelyet Reeves rockbandája, a Dogstar számára rendeztek. 1999. december 24-én, nyolc hónapos terhesség után, Syme megszülte Reeves-szel közös gyermekét, aki halva született.[4][5] Syme és Reeves veszteség miatti gyásza megterhelte kapcsolatukat, amely néhány héttel később véget is ért. Szakításuk után is közeli barátok maradtak, és 2001-ben újra összejöttek. Syme nagyon depressziós lett, amikor nagyapja, Alfonso Diaz 2001 márciusában meghalt. Még egy kórházba is bekerült a gyász miatt, ahogy korábban is; a gyermeke halála után.

2001-ben, röviddel halála előtt, Syme beiratkozott egy filmes kurzusra a Kaliforniai Egyetemre, és lemezcégvezetőként is dolgozott.

Halála[szerkesztés]

2001. április 1-jén este Syme részt vett egy partin a zenész Marilyn Manson otthonában. Miután másnap reggel nem sokkal hajnal előtt egy másik parti vendég hazavitte, elhagyta az otthonát, állítólag azért, hogy visszatérjen a partira. A Jeep Grand Cherokee márkájú terepjárójával belehajtott egy sor parkoló autóba a Los Angeles-i Cahuenga Boulevardon. Félig kiesett a járműből, és azonnal meghalt. 28 éves volt.[6] Mások mellett Keanu Reeves, Dave Navarro, Scott Coffey, az Anthrax gitárosa, és Scott Ian, voltak a koporsóvivők Syme temetésén. A szertartáson részt vett David Lynch rendező is, a nő korábbi munkatársa. Syme-ot Barbra Streisand "Higher Ground" és Bette Midler "Wind Beneath My Wings" című dalára búcsúztatták, miközben Lynch a Beverly Hills-i Good Shepherd templomban Syme életéből készült pillanatképeket vetített. A lánya mellé temették el a Los Angeles-i Westwood Village Memorial Park temetőben. 2001-es Mulholland Drive – A sötétség útja című filmjét David Lynch Syme-nak ajánlotta a zárójelenetben.

Az ütközés vizsgálata megállapította, hogy Syme nem használta a biztonsági övet, és az ütközés idején ittas volt. A rendőrség talált két összetekert egydolláros bankjegyet, amelyek fehér, porszerű anyagot tartalmaztak, valamint két üveg vényköteles gyógyszert: egy izomlazítót és egy görcsoldót. Syme édesanyja elmondta a rendőrségnek, hogy lánya nemrég kezelést kért egy korábbi autóbalesetből eredő hátfájás, valamint a halva született gyermeke miatti depresszióra.[7] Bár Syme és Keanu Reeves nem sokkal lányuk tragikus halála után szakítottak, Reeves később azt mondta a nyomozóknak, hogy újra találkozni kezdtek, és a baleset idején is együtt jártak. 2001. április 1-jén együtt reggeliztek a Crepes on Cole-ban San Franciscóban.

2002 áprilisában Syme édesanyja, Maria St. John beperelte Marilyn Mansont , akit fefelősnek tartott a lánya halálért, amiért Syme-nak "különböző mennyiségű illegális anyagot adott" és "arra utasította [Syme-t], hogy cselekvőképtelen állapotban vezessen gépjárművet." Manson tagadta a felelősséget, kijelentve, hogy a per "teljesen alaptalan". Az ügyet 2003 májusában elutasították.[8]

Filmjei[szerkesztés]

Színész[szerkesztés]

Gyártási asszisztens[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jennifer Syme című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Daly, Sean: Keanu Grieves for His Soul Mate, Jennifer.. US Weekly , 2001. április 23. [2021. november 21-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. Taylor, Trey: Hollyweird: The Strange, Tragic Death of Jennifer Syme. Paper , 2018. szeptember 20. [2021. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 22.)
  3. Who Was Jennifer Syme, Keanu Reeves' Late Ex-Girlfriend?. TheThings , 2021. szeptember 17. [2021. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 22.)
  4. Gethin, Chamberlain: Keanu's lover loses her baby. Daily Record , 2000. január 12. [2021. november 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 24.)
  5. Page, Cara: Keanu and girlfriend split after baby's death.. Daily Record , 2000. március 4. [2021. november 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 21.)
  6. Film Notes: Keanu Reeves' Girlfriend Killed. ABC News, 2001. április 5. [2011. január 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 29.)
  7. Film Notes: MARILYN MANSON ACCUSED OF CONTRIBUTING TO FRIEND'S DEATH. MTV, 2002. március 4. [2002. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 29.)
  8. BC271111 Maria St. John, Etc., Vs Brian Warner, Etc., Et Al (angol nyelven). Trellis . [2021. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 22.)