Ugrás a tartalomhoz

Jegenyenyár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jegenyenyár
Jegenyenyárak
Jegenyenyárak
Származás
Lombardia, 17. század
Osztályozás
Nemzetség: Populus
Faj: P. nigra
Fajta: 'Italica'
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz
Jegenyenyár témájú kategóriát.

A jegenyenyár vagy lombardiai nyár (Populus nigra 'Italica') a fekete nyár egyik közismert termesztett változata. Nevezik olasz nyárnak és egyszerűen jegenyefának is; korábbi tudományos nevei voltak: Populus pyramidalis Roz., Populus dilatata Ait., Populus italica Moench, Populus pannonica Kit., Populus croatica W. et Kit.[1] A valódi lombardiai nyárat a 17. században nemesítették Lombardiában.

Alaki jellemzői

[szerkesztés]

Felfelé törekvő, igen keskeny, tornyos, 25–35 méter magas fa. A törzsén vad hajtások nőnek, így gyakran csaknem a tövétől kezdve ágas. Ágai aránylag rövidek, a törzs főtengelyéhez hajolnak, emiatt vékony és hosszú a termete. Levelei hosszúkásak, kihegyezettek, de szélesebbek mint hosszúak.

Élettani jellemzői

[szerkesztés]

Tarackoló növény, tarackjai akár 35 m-re is elérnek, az árok fenekén is áthúzódnak. Mivel a mediterrán régióból származik, elviseli a forró, száraz nyarakat, nyirkos környezetben rövid életű a különféle gombabetegségek miatt. Hímivarú klón.[2]

Származása

[szerkesztés]

Alexander von Humboldt még úgy gondolta, hogy a Mississippi partvidékéről származik, míg John Forbes Royle angol botanikus a Himalája környékét vélte származási helyének; elképzelésük szerint ezekről a helyekről került Itáliába, ahol meghonosodott, majd Milánó vidékéről terjedt el Európában.[1] Tekintve, hogy az alapfaj – a fekete nyár – eurázsiai elterjedésű, és elterjedési területe messze nem éri el a Himaláját,[3] minden bizonnyal sem a Mississippi vidékéről (az amerikai kontinensről), sem a Himalájából nem érkezhetett.

Felhasználása

[szerkesztés]

Díszfa. Általában utak mellé ültetik, gyakran fasorokat képez. A tarackjai miatt azonban a 19. században gyakran előfordult, hogy a művelt földeken problémákat okozott (a gyümölcsösökben tarackjaival kiszorította a gyümölcsfákat, szántóföldeken a tarackjai alkalmatlankodtak).[1]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. a b c Bokor József (szerk.). Jegenyenyárfa, A Pallas nagy lexikona. Arcanum: FolioNET (1893–1897, 1998.). ISBN 963 85923 2 X. Hozzáférés ideje: 2019. július 28. 
  2. Bean, W. J. (1980). Trees and Shrubs Hardy in the British Isles Vol. 3. John Murray ISBN 0-7195-2427-X
  3. Az év fája – 2004 – A fekete nyár (Populus nigra L.). (magyarul) Összeállította: Bartha Dénes, Bús Mária, Horváth Tibor. A fényképeket Bariska Mihály, Molnár Sándor és Vidéki Róbert készítette. Hozzáférés: 2019. július 29. (pdf)  

Források

[szerkesztés]