Jakosics József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jakosics József
Született1738. június 2.
Buda
Elhunyt1804. február 4. (65 évesen)
Buda
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaszerzetes
SablonWikidataSegítség

Jakosics József (Josephus Jakosich, Buda, 1738. június 2.Buda, 1804. február 4.) kapisztrán szerzetes.

Élete[szerkesztés]

Budán született, bosnyák polgárcsaládban, felmenői között uralkodók is voltak. Iskoláit szülővárosában kezdte, majd a magyar nyelv tökéletesebb megtanulása végett édesapja, aki tudott magyarul, gyermekét a gyöngyösi ferencesek gimnáziumába iratta be. 1756. szeptember 6-án[1] vétetett föl a rendbe a bácsi ferences templomban. A bölcseletet és teológiát Budán és Rómában hallgatta. Magas színvonalú képzésen tanult, így kiválóan elsajátította az olasz és a francia nyelvet is, így a magyar, német, szerb, görög és latin nyelvekkel együttvéve hét nyelven beszélt. Visszatérte után hitszónok, vikárius és bölcseleti lektor Budán; majd Bajára került ahol a rend főiskoláján bölcseletet tanított, innen pedig három év mulva Máriaradnára rendeltetett teológiai tanárnak. Definitor és provinciális volt három évig. Az esztergom-főegyházmegyei szentszéknek is ülnöke volt.

1779-ben már a Kapisztrán Szent Jánosról nevezett Rendtartomány titkáraként működött, amikor Mária Terézia királynő fogadta őt, és hozzájárult az aradi kolostor építéséhez. A következő évben tartományfőnökké nevezték ki Jakosicsot, mely tisztséget első ízben 1780-tól 1783-ig viselte. 1784-ben a budai vízivárosi kolostor házfőnöke lett, egy évvel később pedig ő vezette a II. József által elrendelt költözés lebonyolítását. A kolostor lakói számára egy új helyet jelöltek ki, s ez az egykori Országúti (napjainkban Margit körúti) ágostonos kolostor volt. 1785. április 9-én a menet élén állva vezette az ünnepélyes vonulást, kezében egy körmeneti keresztet emelve a magasba.

1791-ben Székesfehérvárra költözött, az ottani püspök, Milassin Miklós gyóntatója és tanácsadója lett. 1797-ben consultorrá nevezték ki, 1800. május 25-én pedig újból megbízták a provincia vezetésével. Sikerült elérnie, hogy II. Ferenc császár fogadja őt, s hogy az uralkodó a provinciának kedvezményeket biztosítson. 1803. május 25-én lett harmadszorra is tartományfőnök, 1804. január 27-én megbetegedett. Két hétre rá lemondott a tartományfőnöki címről, február 13-án hunyt el. A rend budai könyvtárának és kéziratgyűjteményének ő volt az alapítója s gyűjtője.

Munkái[szerkesztés]

  • Literae circulares 1803. szept. 1. Budae (Velikanovics János atya haláláról)
  • Literae encyclicae. 1803. decz. 7., Uo. (Pavisevics József atya haláláról)
  • Collectanea vitae, mortis et operum Divi Joannis a Capistrano..., Uo. 1803 (névtelenül)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Más források szerint 8-án.

Források[szerkesztés]