Jabloko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jabloko

Adatok
Elnök Szergej Mitrohin

Alapítva 1993
Ideológia
Politikai elhelyezkedés
[ Weboldala]
A Wikimédia Commons tartalmaz Jabloko témájú médiaállományokat.

A Jabloko Orosz Egyesült Demokratikus Párt (oroszul: Росси́йская объединённая демократи́ческая па́ртия «Я́блоко) orosz szociálliberális politikai párt. Grigorij Alekszejevics Javlinszkij alapította, 2018-tól Emilia Szlabunova vezeti.

A párt logója egy piros kör, melynek a szára egy zöld háromszög, vagyis egy alma konstruktivista stílusban.

Politikai programja[szerkesztés]

A párt kiáll a szociális piacgazdaság, az esélyegyenlőség, a magántulajdon sérthetetlensége, a tulajdonszerzéshez való egyenlő jogok, a tisztességes politikai és gazdasági verseny, a demokratikus intézmények erősítése, a törvényesség, a jogállam és a hatalom civil kontrollja mellett.[1]

A párt nem indított jelöltet a 2004-es elnökválasztáson, mert megítélésük szerint az elnökválasztás nem lehetett sem szabad, sem tisztességes, sem igazságos, sem pedig egyenjogú.[2]


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Краткая справка о партии
  2. Orosz elnökválasztás: jelölthiány. [2022. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 23.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Yabloko című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.