Józef Wiłkomirski

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Józef Wiłkomirski
Józef Wiłkomirski
Józef Wiłkomirski
Életrajzi adatok
Született 1926május 15. (93 éves)
Kalisz
Pályafutás
Tevékenység zeneszerző, karnagy
Díjak
  • Armia Krajowa Cross
  • Cross of the Warsaw Uprising
  • Zasłużony Działacz Kultury
A Wikimédia Commons tartalmaz Józef Wiłkomirski témájú médiaállományokat.

Józef Wiłkomirski (Kalisz, 1926. május 15. –) lengyel karmester, csellista és zeneszerző, balettek, kamarazenei és zenekari darabok szerzője. Számos díj és állami elismerés birtokosa.

Élete[szerkesztés]

Apja Alfred Wiłkomirski lengyel hegedűművész, karmester és pedagógus. Féltestvérei, Mária és Kazimierz, továbbá testvére, Wanda szintén zeneművészek lettek.

A II. világháború idején a földalatti Honi Hadsereg katonájaként harcolt, részt vett a Varsói felkelés küzdelmeiben. A háború után karmesterséget tanult a Łódz-i Állami Zeneakadémián, majd a Varsói Zeneakadémián.

1950-1951-ben a Krakkói Nemzeti Filharmonikusok karnagya volt. 1954-től 1957-ig a Poznań-i Nemzeti Filharmonikusok karmestereként tevékenykedett. 1957-től 1971-ig a Szczecin-i Filharmónia rendezője és művészeti vezetője volt. 1978-ban alapította meg a Filharmonia Sudecka (eredeti neve: Filharmonia Wałbrzyska) együttest, amelynek 2005-ig általános és művészeti igazgatója volt.

Zeneszerzőként is ismert, egyik szerzeményét a New York Harp Ensemble hárfás együttesnek dedikálta.

Zenei munkája mellett számos közösségi tisztséget is viselt, így pl. önkormányzati képviselő volt Wałbrzychban, illetve elnöke a kulturális egyesületnek ugyanitt. 2015-ben Kalisz városa díszpolgári címmel tüntette ki.

Fontosabb kitüntetései[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Józef Wiłkomirski című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.