Iver állomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iver
Cím
Ország Egyesült Királyság
HelyIver
Cím
ÁllomáskódIVR
Építési adatok
Megnyitás1924. december 1.
Felhasználási terület
TulajdonosTfL Rail
ÜzemeltetőTfL Rail
ViteldíjzónaLondon fare zone Contactless-only
Egyéb jellemzők
Peronnal rendelkező vágányok száma4
Része ennekCrossrail
Szolgáltatások
VonatokElizabeth line
Elhelyezkedése
Iver (London)
Iver
Iver
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′ 32″, ny. h. 0° 30′ 25″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 32″, ny. h. 0° 30′ 25″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Iver témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Tehervonat az állomáson 1962-ben

Iver állomás Iver vasútállomása Buckinghamshire megyében, Angliában. Az állomás a Great Western fővonalon helyezkedik el Paddingtontól 23,7 kilométerre, Langley és West Drayton állomások között. Az állomást a TfL Rail üzemelteti.

A vasútállomást a Great Western Railway vonatai szolgálják ki. A Crossrail teljes megnyitása után az Elizabeth vonalnak is lesz itt megállója, a forgalom elindulásával egy időben az MTR Crossrail fogja átvenni az állomás üzemeltetését.

Története[szerkesztés]

A Great Western Railway 1838. június 4-én indította meg a forgalmat az Ivert átszelő Great Western fővonalon, azonban vasútállomás létesítésére 1924. december 1-jéig várni kellett.[1]

William Stallybrass az Oxfordi Egyetem kancellárhelyettese 1948-ban az állomás közelében halt meg, mikor egy közlekedő vonat elé lépett.[2]

Fejlesztések[szerkesztés]

Iver a Crossrail egyik állomása lesz a vonal teljes megnyitása, 2019 után, amivel együtt ezt az állomást is bekerül a London tömegközlekedésében használt Oyster card rendszerébe.

Forgalom[szerkesztés]

Az állomást a Great Western Railway Paddington és Reading, valamint Didcot Parkway közkeledő vonatai szolgálják ki. Az állomásról hétköznapokon és szombaton félóránként indulnak vonatok, vasárnap zárva tart.[3] A vonatok többsége nyolcrészes BR 387 sorozatú villamos motorvonat, azonban a rövidebb peronok mellé csak az első hat rész fér be. Iverből az eljutási idő Sloughba 7 perc, Readingbe és Paddingtonba egyaránt 30 perc.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nock 1967 248. oldal
  2. (1948. november 8.) „Milestones, Nov. 8, 1948” (angol nyelven). Time LII (19). (Hozzáférés: 2018. november 15.)  
  3. London to Greenford, Heathrow Airport, Reading and Didcot Parkway (angol nyelven) (PDF). Timetable. Great Western Railway. [2018. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 15.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Iver railway station című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Nock 1967: O. S. Nock. History of the Great Western Railway: 1923-48 v. 3 (angol nyelven). Ian Allan Publishing (1967. szeptember). ISBN 978-0711003040 


Előző állomás   Crossrail   Következő állomás
Langley   TfL Rail
Paddington–Reading
  West Drayton
  Jövőbeli fejlesztés  
Előző állomás   Crossrail   Következő állomás
tovább Reading felé
Crossrail
Elizabeth line
tovább Abbey Wood felé