I Vanjong

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I Vanjong
I Vanjong (Ye Wanyong) 1910-ben
I Vanjong 1910-ben
Született1858. július 17.
Nakszeng, Csoszon
Elhunyt1926. február 12. (67 évesen)
Kjongszong, Gyarmati Korea
MűvészneveIldang (일당; 一堂)
Állampolgársága
Nemzetiségekoreai
GyermekeiI Hanggu
I Szunggu
Foglalkozásapolitikus, diplomata
IskoláiJugjong Kongvon
KitüntetéseiGrand Cordon of the Supreme Order of the Chrysanthemum
Halál okatüdőgyulladás
A Wikimédia Commons tartalmaz I Vanjong témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I Vanjong (hangul: 이완용handzsa: 李完用, RR: Ye Wanyong?; Nakszeng, 1858. július 17.Kjongszong, 1926. február 12.) Japán-párti koreai politikus, hazaáruló, a hazáját japán uralom alá helyező szerződés aláírója.

Élete[szerkesztés]

Nemesi családba született Kjonggi tartományban, Nakszeng-ben, amely ma Szongnam városhoz tartozik. 1887 és 1891 között az Amerikai Egyesült Államokban tanult.

1905-ben négy társával (Pak Cseszun, I Dzsijong, I Gunthek, Kvon Dzsunghjon) együtt aláírta az Ulsza-egyezményt, amellyel megindult az a függőségi folyamat, amely később a japán megszálláshoz vezetett.[1]

A japán gyarmatezredes, Itó Hirobumi uralma alatt a koreai bábkormány miniszterelnökeként szolgált 1906 és 1910 között, majd ő maga is jelentős szerepet játszott Kodzsong koreai császár lemondatásában, miután a koreai uralkodó megpróbálta nyilvánosan kritizálni az Ulsza-egyezményt az 1907-es hágai békekonferencián.

1910-ben mivel Korea akkori császára, Szundzsong megtagadta a szerződés aláírását, I Vanjong aláírta a Koreát Japánhoz csatoló egyezményt, ezáltal Japán teljhatalmat szerzett a félszigeten. A japán megszállók együttműködéséért főnemesi, hakusaku (gróf) rangra emelték. 1921-ben kósaku (őrgróf) lett. Japánbarátsága és a japánok kiszolgálása ellenére sosem tanult meg japán nyelven.

Tüdőgyulladásban hunyt el 1926-ban.

Emlékezete[szerkesztés]

Korea felszabadítása és a második világháború befejezése után kiásták sírját és maradványait feldarabolták, ami a konfuciuszi ideológiában a leggyalázatosabb büntetésnek számít.

I Vanjong neve a jelenkori Koreában az „áruló” szinonimája lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Őket később emiatt együttesen „az öt ulszai árulónak” nevezték