III. Henrik leuveni gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Henrik leuveni gróf
LeuvenSchild.gif

Leuven grófja
Uralkodási ideje
10781095
Elődje II. Henrik
Utódja Gottfried
Életrajzi adatok
Született 1060 körül
Elhunyt 1095 februárja/márciusa (kb. 35 évesen)
Tournai
Nyughelye Nivelles
Édesapja II. Henrik
Édesanyja Adela of Orthen
Házastársa Flandriai Gertrúd
Gyermekei Adela, Gertrúd
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Henrik leuveni gróf témájú médiaállományokat.

III. Henrik leuveni gróf (1060 körül – 1095 februárja vagy márciusa) a németalföldi Leuveni Grófság uralkodója 1078-tól haláláig.

Apja II. Henrik leuveni gróf, anyja Adela van Betuwe grófnő. 1078-ban, apja halála után örökölte a grófi címet és III. Henrik néven uralkodott. Családi kapcsolatai révén a letöbb környező feudális állam uralkodójával rokoni kapcsolatban állt: II. Balduin hainaut-i gróf sógora, I. Róbert flamand gróf veje volt.

Ennek köszönhetően Henrik uralkodása békés volt, és külső fenyegetések híján saját birtokainak igazgatására tudott koncentrálni. Törvényeket alkotott a leuveni grófság számára és megtisztította a grófságot a rablóktól. Támogatta a kereszténység terjedését, illetve a vallásos alapítványokat. Anyjával együtt vettek részt az afflighemi apátság megalapításában: 1086. júniusában 300 hektáros allódiumot adományozott az apátságnak.

Miután 1085. szeptember 20-án II. Hermann alsó-lotaringiai palotagróf párbaj közben elhunyt (III. Albert namuri gróf ölte meg Hermann kastélyának közelében), Henrik megkapta a brabanti tartományi gróf címet IV. Henrik német-római császártól. A brabanti tartományi grófság (Landgrafschaft Brabant) a német-római császár közvetlen fennhatósága alá tartozott, a Dender és a Zenne folyók közötti, meglehetősen kis terület alkotta, de ebből alakult ki később a Brabanti Hercegség.

1095-ben Henrik részt vett a Tournai városában rendezett lovagi tornán, ahol párbaj közben Gosuin de Forest halálosan megsebesítette. Mivel fiúgyermeke nem született, halála után öccse, Gottfried örökölte a grófi címet.

Családja[szerkesztés]

Felesége Flamand Gertrude (? - 1115/26), I. Róbert flamand gróf és Szász Gertrúd hercegnő lánya. Korabeli források szerint négy lányuk született, de csak kettő ismert:

  • Adela (? - 1158. november 4.), aki 1122-ben feleségül ment I. Simon felső-lotaringiai herceghez (akivel ekkor már mostohatestvérek voltak Gertrude második házassága révén).
  • Gertrude (? - kb. 1140 után), férje Lambert, Montaigu és Clermont grófja.

Férje halála után (1096) Gertrude feleségül ment II. Thierry felső-lotaringiai herceghez.


Előző uralkodó:
II. Henrik leuveni gróf
Leuveni gróf
10781095
A leuveni grófok címere
Következő uralkodó:
I. Gottfried leuveni gróf

Jegyzetek[szerkesztés]


Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Henry III, Count of Leuven című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.