III. Ferenc breton herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(III. Ferenc bretagne-i herceg szócikkből átirányítva)
III. Ferenc
François de France
III. Ferenc breton herceg
III. Ferenc breton herceg

Bretagne hercege
Uralkodási ideje
1524. július 20. 1536. augusztus 10.
KoronázásaRennes
1532. augusztus 14.
ElődjeI. Klaudia breton hercegnő
UtódjaHenrik breton herceg
Életrajzi adatok
UralkodóházValois-ház
Született1518. február 28.
Amboise
Elhunyt1536. augusztus 10. (18 évesen)
Lyon
NyughelyeSaint-Denis-székesegyház
ÉdesapjaI. Ferenc francia király
ÉdesanyjaI. Klaudia breton hercegnő
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Ferenc témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

III. Ferenc breton herceg és francia királyi trónörökös herceg (franciául: François, Dauphin de France, Duc de Bretagne; Amboise, 1518. február 28.Lyon, 1536. augusztus 10.) francia királyi herceg és trónörökös, 1524–1536 között Bretagne uralkodó hercege.

Származása és gyermekkora[szerkesztés]

Ferenc herceg 1518-ban született I. Ferenc francia király és Valois Klaudia bretagne-i uralkodó hercegnő harmadik gyermekeként, illetve első fiaként. 1519. április 19-én keresztelték meg Amboise-ban, a dekorációt maga Leonardo da Vinci tervezte, aki ekkortájt a francia uralkodó szolgálatában állott.

1525-ben édesapja vereséget szenvedett a Pavia mellett zajló páviai csatában, és V. Károly német-római császár fogságába esett. 1526. március 15-én I. Ferenc és V. Károly 1526-os megállapodása értelmében a francia király hazatérhetett, de a szerződés végrehajtásának biztosítékúul Madridba kellett küldenie két legidősebb fiát, Ferencet és Henriket. A hercegek az elkövetkező három évben a német-római császár foglyaiként éltek Madridban, amíg az 1529-ben megkötött cambrai-i béke értelmében 1530-ban hazatérhettek.

Mint a francia trónörökösnek nagy hangsúly helyeződött a házasságára. Számos lehetséges menyasszony-jelöltet találtak számára a szülei, ezek között volt például Mária angol királyi hercegnő, VIII. Henrik és Aragóniai Katalin leánya, Anglia későbbi királynője.

1524-ben, édesanyjának halála után a herceg, mint a legidősebb fiúgyermek megkapta a Bretagne-i Hercegség trónját. III. Ferenc néven koronázták meg, ám a hercegség felett a valódi hatalmat a francia király gyakorolta.

Halála[szerkesztés]

Ferenc herceg 1536. augusztus 10-én halt meg Lyonban. Testvérei közül többen is gyermekként haláloztak el, ám mivel Ferenc a trónörökös volt, felmerült a gyanú, hogy megmérgezték. A gyanúsított Montecuccoli gróf, a herceg személyi testőre volt. Állítólag V. Károly császár bérelte fel őt; ezt megerősíti az a tény, hogy amikor átkutatták a gróf szobáját, egy mérgekkel foglalkozó könyvet találtak nála. Montecuccolit halálra ítélték és felnégyeléssel kivégezték. Nem kizárt azonban, hogy Ferenc természetes úton, gümőkór következtében hunyt el.

Bretagne trónját és a trónörökösi rangot is legidősebb öccse, Henrik kapta meg, aki később II. Henrik néven Franciaország uralkodója lett, és egyesítette a Bretagne-i Hercegséget a Francia Királysággal.

Források[szerkesztés]

  • Revue de Bretagne et de Vendée, Volume 10, 1861.
  • Alfred Lescadieu et Auguste Laurant, Histoire de la ville de Nantes, 1836.


Előző uralkodó:
I. Klaudia
Bretagne uralkodója
1524–1536
Valois–Angoulême-ház
A Breton Hercegség címere
Következő uralkodó:
I. Henrik