III. Dirk holland gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
III. Dirk
Dirk III, Count of Holland, by Hendrik van Heessel.jpg

Holland grófja
Uralkodási ideje
993 1039
Elődje Arnulf
Utódja IV. Dirk
Életrajzi adatok
Uralkodóház House of Holland
Született 982[1]
Elhunyt 1039. május 27. (56-57 évesen)
Egmond aan den Hoef
NyughelyeEgmond
Édesapja Arnulf, Count of Holland
Édesanyja Lutgardis of Luxemburg
Testvére(i) Adelina of Holland
Házastársa Othelindis († 1044)
Gyermekei
  • Dirk IV, Count of Holland
  • Floris I, Count of Holland
  • Swanhilde van Hollant
  • Bertrade van Hollant
Counts of Holland Arms.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Dirk témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

III. Dirk (9891039. május 27.) (Diederik, Theodoric néven is szerepel) a mai Hollandia központi részének uralkodó grófja, aki a Német-Római Birodalmon belül meglehetős szuverenitással rendelkezett. 1030 körül valószínűleg zarándokúton járt a Szentföldön, ezért kaphatta Hierosolymita melléknevét.

A grófság[szerkesztés]

A tartományt ebben a korban Nyugat-Frízföldnek nevezték, csak később, 1101-ben említik először a Holland néven. Utóbb viszont a grófi dinasztiával kapcsolatosan visszamenőleg is inkább a Holland grófja elnevezés a használatos. (A magyar nyelvben az egész későbbi ország erről a tartományról kapta elnevezését, más nyelveken ez nem így van.) A korabeli grófság területét körülbelül a jelenlegi Dél-Holland és Észak-Holland tartományok fedik le.

A terület földrajzi viszonyai alapvetően különböztek a jelenlegiektől: mocsaras, az áradások által gyakran elöntött vidék volt, ritka lakossággal a dűnéken és a folyóparti magaslatokon.

Élete[szerkesztés]

Apja Arnulf gróf volt, anyja Luxemburgi Luitgard. Apja 993-ban a Winkel mellett fríz felkelőkkel vívott csatában elesett, ezért 1005-ig, nagykorúvá válásáig anyja régensként uralkodott helyette. A későbbiekben is támaszkodott anyja kapcsolataira: egy újabb fríz lázadás megfékezéséhez anyja sógora, II. Henrik német-római császár nyújtott támogatást. A német sereg Utrechtből hajókkal érkezett a helyszínre.

Konfliktus a császárral

A grófság területén fontos kereskedelmi útvonalak haladtak át, különösen Tiel, későbbi Hanzaváros és Anglia között. Három közeli egyházi hatalmasság, Utrecht, Köln és Trier püspökei is meg szerették volna szerezni a területet.

III. Dirk azonban erődítményt építtetett Vlaardingennél, fríz lakosokat telepített erre a stratégiai fontosságú helyre és vámot kezdett szedni az ott áthaladni kénytelen kereskedőktől. Erre nem volt engedélye a császártól, ezért II. Henrik a kereskedők panasza nyomán hadjáratot indított ellene.

A II. Gotfrid, Alsó-Lotaringia hercege által vezetett lovagi hadakat azonban Dirk főleg fríz csapatai, a mocsaras terep ismeretét kihasználva, tönkreverték a vlaaardingeni csatában. A győzelem nyomán Dirk megtarthatta birtokait, és folytatta az adószedést is.

Családja

III. Dirk Othelindist, I. Bernát szász herceg lányát vette feleségül. Dirk nevű fia IV. Dirk néven követte őt a grófság élén, majd annak halála után másik fia, I. Floris következett.

III. Dirk halála után, 1039-ben felesége visszatért Szászországba, ahol 1044-ben hunyt el. A gróf hamvait az I. Dirk által alapított egmondi apátságban temették el.

Irodalom[szerkesztés]

  • Thimo de Nijs en Eelco Beukers, 'Geschiedenis van Holland', Part I: 'Tot 1572' (Hilversum 2002)
  • Encyclopedia: Grote Winkler Prins
  • Ancestral Roots of Certain American Colonists Who Came to America Before 1700 by Frederick Lewis Weis, Line 100A-21
  • Cordfunke, 'Graven en Gravinnen van het Hollandse Huis' (1991)
  • Count Holland and Frisia, Chapter 2. COUNTS OF HOLLAND (900)-1299


Előző uralkodó:
Arnulf
Holland grófja
9931039
Counts of Holland Arms.svg
Következő uralkodó:
IV. Dirk
  1. p15049.htm#i150483