II. Szelim Giráj krími kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Szelim Giráj
٢ سليم كراى
Krími tatár kánság
Uralkodási ideje
1743 1748
ElődjeII. Szelamet Giráj
UtódjaArszlán Giráj
Életrajzi adatok
UralkodóházGiráj-dinasztia
Született1708
Elhunyt1748. május 29. (40 évesen)
Bahcsiszeráj
NyughelyeBahcsiszeráj
ÉdesapjaI. Kaplan Giráj
GyermekeiKaplan
Muhammed
Makszúd
Arszlán
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Szelim Giráj
٢ سليم كراى
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

II. Szelim Giráj (krími tatár: II Selim Geray, ٢ سليم كراى), (17081748. május 29.) krími tatár kán, I. Kaplan Giráj kán fia.

Élete[szerkesztés]

Szelim 1740 és 1743 között II. Szelamet kalgája volt, és annak 1743-as halála után megörökölte tőle a káni címet. 1744-ben húszezer harcossal vett részt a törökök háborújában a perzsa Nádir sah ellen. Jelentős segítségét a szultán gazdag ajándékokkal honorálta. Hogy biztosítsa a békét szomszédaival, kiadta az oroszoknak az előző háborúban ejtett foglyokat, amit a cár követe már régóta sürgetett és megtiltotta a kubanyi nogáj tatároknak az orosz területen való portyázást.

Konfliktusba került saját kalgájával, Sahin Girájjal, aki otthagyta az udvart és a budzsáki nogájok között próbált felkelést szítani; a lázadást idejekorán elfojtották és Sahin is kegyelmet kapott.

Mikor 1743-ban éhínség sújtotta Isztambult, Szelim a Krímről küldött élelmet a török fővárosba. Azt a trebizondi tisztviselőt, aki nyerészkedni akart a magas gabonaárakon, lefejeztette. 1747-ben látogatást tett a szultánnál és nagy tisztelettel fogadták.

Szelim tehetséges és határozott uralkodónak bizonyult, népe tisztelte és a Katti (tatárul qattı: szilárd, rendíthetetlen) melléknevet kapta.

II. Szelim 1748. május 29-én halt meg Bahcsiszerájban és a családi sírboltban temették el. Utóda Arszlán Giráj lett.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
II. Szelamet Giráj
Krími kán
17431748
Következő uralkodó:
Arszlán Giráj