II. Szelamet Giráj krími kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Szelamet Giráj
٢ سلامت كرا
Krími tatár kánság
Uralkodási ideje
1740 1743
ElődjeII. Mengli
UtódjaII. Szelim
Életrajzi adatok
UralkodóházGiráj-dinasztia
Született1691
Elhunyt1751 (60 évesen)
Jambol
NyughelyeJambol
ÉdesapjaI. Szelim kán
GyermekeiMakszúd
SablonWikidataSegítség

II. Szelamet Giráj (krími tatár: II Selâmet Geray, ٢ سلامت كراى), (16911751) krími tatár kán, I. Szelim kán fia.

Élete[szerkesztés]

Szelamet 17131715 között a perekopi erőd parancsnoka volt, 17241727-ben a núreddin és II. Mengli Giráj kán idején, 17271730 valamint 17371740 között a kalgai méltóságot viselte. Mengli 1740-es halála után a szultán Szelametet nevezte ki kánnak. II. Szelamet unokaöccseit, Azamatot és Toktemist helyezte a kánság legfontosabb pozícióiba.

Szelamet legfontosabb tevékenysége az volt, hogy újjáépítette az oroszok által lerombolt Bahcsiszerájt. Az ő idejében kezdődött a káni palota, és különösen a nagymecset rekonstrukciója. A mai napig láthatóak a nevét tartalmazó feliratok a kis- és nagymecsetben és a Díván Termében.

A külső viszonyokat illetően a kánt leginkább az orosz terjeszkedés nyugtalanította. Felvetette egy esetleges oroszellenes török-svéd szövetség lehetőségét, de önállóan nem cselekedhetett, a szultán pedig nem akarta megszegni az orosz békeszerződést. 1743-ban az orosz követ bepanaszolta őt a szultánnál, mert a háború idején ejtett foglyok kiszabadításért nem tett eleget és végül I. Mahmud leváltotta őt a káni méltóságról. Utóda II. Szelim Giráj lett.

Szelamet a ruméliai Jambolban telepedett le és 1751-ben meghalt.

Források[szerkesztés]

  • О. Гайворонский «Созвездие Гераев»
  • О. Гайворонский «Повелители двух материков» тома 1-2
  • Халим Гирай «Розовый куст ханов» (история крымских ханов)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Селямет II Герай című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
II. Mengli Giráj
Krími kán
17401743
Következő uralkodó:
II. Szelim Giráj