II. Kaplan Giráj krími kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Kaplan Giráj
٢ قاپلان كراى
Krími tatár kánság
Uralkodási ideje
1770 1770
ElődjeIV. Devlet
UtódjaIII. Szelim
Életrajzi adatok
UralkodóházGiráj-dinasztia
Született1739
Elhunyt1771 (32 évesen)
NyughelyeTörökország
ÉdesapjaII. Szelim kán
SablonWikidataSegítség

II. Kaplan Giráj (krími tatár: II Qaplan Geray, ٢ قاپلان كراى), (17391771) krími tatár kán, II. Szelim kán fia.

Élete[szerkesztés]

Kaplan a núreddin tisztséget viselte Arszlán Giráj (1767) és Kirim Giráj (17681769) kánok uralkodása idején. 1770-ben, a Krím sorsát illetően sorsdöntő orosz-török háború közepén kapta meg káni kinevezését a szultántól. Összegyűjtve a kánság hadseregét, nyolcvanezer ember élén a moldvai Iaşi felé indult, majd a Prut folyó mentén védelmi pozíciót vett fel és elállta a Rumjancev tábornok vezette orosz hadsereg útját. Rumjancev huszonöt napon át próbálta kicsalogatni megerősített állásai mögül a tatárokat, majd végül elhíresztelte, hogy kifogytak a készletei és visszavonul. Az ekkor rátámadó tatárokat visszaverte és folytatva a támadást kivetette őket az állásaikból. Kaplan hadserege védekezve hátrált, ám eközben átkelt a Dunán a nagyvezír százötvenezres serege és Rumjancev két folyó és két ellenséges hadsereg között találta magát, amely együttvéve háromszoros túlerőt jelentett. Ekkor mindhárom fél megerősítette állásait, majd a törökök megrohamozták az oroszok sáncait, akik kivédték a rohamot majd ellentámadásba mentek át és megfutamították az oszmánokat. A török veszteség negyvenezer ember, száznegyven ágyú és nagy mennyiségű készlet és muníció volt. A győztes orosz hadsereg ezután elfoglalta Bender, Izmail és Akkerman erődjeit.

Ezek után Kaplan Giráj megtudta, hogy a jediszani (a Dnyeper-torkolat és Moldva közötti tengerparti terület) nogáj tatárok át akarnak állni az oroszokhoz, és hogy a krími tatár klánok egy része is arra tendál, hogy orosz segítséggel kivívják a függetlenséget. Maga Kaplan is kapott hasonló felhívást a cárnőtől, ám ekkor még elutasította a gondolatot. Lehetséges, hogy később meggondolta magát és megpróbált tárgyalásokat folytatni, hogy a kánság megmaradjon orosz függésben, ahelyett hogy megszállják és annektálják, ám az oroszokkal való levélváltásáért a szultán hamarosan leváltotta tisztségéből.

Kaplan Giráj Törökországba vonult vissza, ahol hamarosan, 1771-ben pestisben meghalt.

Források[szerkesztés]

  • О. Гайворонский «Созвездие Гераев»
  • О. Гайворонский «Повелители двух материков» тома 1-2
  • Халим Гирай «Розовый куст ханов» (история крымских ханов)
  • Howorth, Henry Hoyle. History of the Mongols, from the 9th to the 19th Century. Part II, division I. The so-called tartars of Russia and Central Asia. Londres: Longmans, Green and Co, 1880.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Каплан II Герай című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
IV. Devlet Giráj
Krími kán
1770
Következő uralkodó:
III. Szelim Giráj