II. Szarenput

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Szarenput
Szarenput ábrázolása sírjában
Szarenput ábrázolása sírjában
Ta-Szeti nomosz kormányzója
Elephantiné polgármestere
UralkodóII. Amenemhat
II. Szenuszert
III. Szenuszert

Születetti. e. 20. század
Elhunyti. e. 19. század
SírhelyKubbet el-Hawa 31

SzüleiKhema
Szatethotep
GyermekeiAnhu
Szattjeni
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Szarenput témájú médiaállományokat.
Szarenput Nubkaurénaht
G39r
n
pwt<
raS12
D28 D28
D28
>n
M3
Aa1
X1

II. Szarenput (z3-rnp.wt; „Az évek fia”), más néven Nubkaurénaht (nbw-k3.w-rˁ-nḫt, „Nubkauré [=II. Amenemhat] erős”) ókori egyiptomi hivatalnok volt a XII. dinasztia idején; a felső-egyiptomi 1. nomosz kormányzója és Elephantiné polgármestere, valamint Szatet és Hnum papjainak elöljárója II. Amenemhat, II. Szenuszert és III. Szenuszert uralkodása alatt.

Családja és pályafutása[szerkesztés]

Apja Khema volt, Elephantiné polgármestere II. Amenemhat alatt; anyja Szatethotep.[1] Nagybátyja volt I. Szarenput nomoszkormányzó.

Öccse, Semai háborítatlan sírját 2017 márciusában fedezték fel a Jénai Egyetem kutatói Asszuán mellett, Kubbet el-Hawában, Szarenput sírja közelében. Semai múmiáját és gyönyörű halotti maszkját is megtalálták.[2][1] Szarenputnak egy lánya ismert, Szattjeni, akinek két későbbi elephantinéi kormányzó, Ameniszeneb és III. Hekaib is a fia,[1] valamint egy fia, Anhu, akit ábrázolnak sírjában.

Szarenput címei többek közt a következők voltak: Felső-Egyiptom első nomoszának, Ta-Szetinek a kormányzója, Elephantiné polgármestere, főpap, Szatet és Hnum papjainak elöljárója és a déli földek szűk kapuja határőreinek vezetője.[3] A nomoszkormányzói pozíciót II. Szenuszert negyedik uralkodási évétől legalább III. Szenuszert nyolcadik évéig töltötte be.[4]

Elődjeihez hasonlóan Szarenput is bővítette a VI. dinasztia idején élt, később helyi istenségként tisztelt Hekaib kormányzó szentélyét; II. Szenuszert negyedik uralkodási évében építtetett hozzá két szentélyt, apja, Khema és saját maga számára is, szobraikkal.[3] Khema és Szarenput szobra stilisztikailag eltérő; Khemáé idealizált, tipikusan II. Amenemhat kori, Szarenputé pedig kifejezőbb, valósághűbb és részletesebb, ami a II. Szenuszert korában uralkodó stílust tükrözi. Mindkét szobor a középbirodalmi szobrászat kiemelkedő alkotásának számít. Szarenputnak még egy szobra fennmaradt, ez valószínűleg sírjából származik és stílusát illetően II. Amenemhat kori.[5][4][6]

A British Museumban egy sztélé is fennmaradt, amely III. Szenuszert uralkodására datálódik és említi Nubkaurénaht polgármestert; valószínűleg ezen is II. Szarenputról van szó.

Sírja[szerkesztés]

II. Szarenput sírja, a 31-es számú sír Kubbet el-Hawa legnagyobb, legszebb és legjobb állapotban fennmaradt sírja. Ő az utolsó elephantinéi polgármester, akinek nagy, díszített sziklasír készült. A sziklába vájt előudvar után egy folyosó nagy, díszítetlen csarnokba vezet, melynek mennyezetét hat oszlop tartja. Kilenc lépcsőfok vezet lefelé, majd újabb folyosó következik, melynek mindkét oldalán falfülkékben három, Szarenputot Oziriszként ábrázoló (múmiaforma) szobor látható, melyek fehérben, fekete arccal vagy az élőkre jellemző vöröses arcszínnel ábrázolják a kormányzót. A falfülkék közt a festett falon hétköznapi jelenetek láthatóak. A folyosó után a belső, négyoszlopos csarnok következik, melyben egy falfülkében a sírtulajdonos graniodiorit szobra állt (ennek maradványai ma a British Museumban, EA98[7]). Az oszlopok oldalán Szarenput hivatali és papi funkcióival kapcsolatos szövegek olvashatóak. A kis helyiségből balra és jobbra is díszítetlen kamra nyílik.

A sírnak csak a szoborfülkéjét és a belső kamra pár oszlopát díszítették, ezek azonban élénk színekkel festett, részletes jelenetek, melyek főleg Szarenputot ábrázolják.[3] A szoborfülkében lévő díszítés jó állapotban fennmaradt, a sírtulajdonost a kép ülve ábrázolja, amint áldozati asztal előtt ül, az asztal túloldalán fia, Anhu térdel, aki lótuszvirágot nyújt apjának.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Burial chamber discovered. Ahram Weekly . [2019. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. február 7.)
  2. Spanish Archaeologists Discover Unopened 4000-Year-Old Tomb in Aswan. Egyptian Streets , 2017. március 22. (Hozzáférés: 2017. március 25.)
  3. a b c Simpson, William K.. Sarenput II, Lexikon der Ägyptologie. Band V. Wiesbaden: Otto Harrassowitz, 429–30. o. (1984) 
  4. a b Freed, Rita E.. Sculpture of the Middle Kingdom, A companion to Ancient Egypt, volume 2. Wiley-Blackwell, 899–900. o. (2010). ISBN 9781405155984 
  5. Habachi, Labib. Elephantine IV: The Sanctuary of Heqaib. Mainz am Rhein: von Zabern, 42–44. o. (1985). ISBN 3-8053-0496-X 
  6. Assmann, Jan. Preservation and Presentation of Self in Ancient Egyptian Portraiture, Studies in Honor of William Kelly Simpson, volume 1. Boston: Museum of Fine Arts, 72–3; figg. 21–22. o. (1996). ISBN 0-87846-390-9 
  7. Statue of Sarenput II at the British Museum. (Hozzáférés: 2019. február 7.)


Fordítás[szerkesztés]

Commons:Category:Sarenput II
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Szarenput témájú médiaállományokat.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sarenput II című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sarenput II. című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Detlef Franke: Das Heiligtum des Heqaib auf Elephantine. Geschichte eines Provinzheiligtums im Mittleren Reich (= Studien zur Archäologie und Geschichte Altägyptens. Band 9). Heidelberger Orientverlag, Heidelberg 1994, ISBN 3-927552-17-8, pp. 37–39.

Külső hivatkozások[szerkesztés]