Ugrás a tartalomhoz

I. e. 362

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 410-es éveki. e. 400-as éveki. e. 390-es éveki. e. 380-as éveki. e. 370-es éveki. e. 360-as éveki. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as éveki. e. 320-as éveki. e. 310-es évek

Évek: i. e. 367i. e. 366i. e. 365i. e. 364i. e. 363i. e. 362i. e. 361i. e. 360i. e. 359i. e. 358i. e. 357

Események[szerkesztés]

Perzsa Birodalom[szerkesztés]

  • Mauszólosz, Kária szatrapája csatlakozik a II. Artaxerxész király elleni felkeléshez. Datamészt, Kappadókia lázadó szatrapáját meggyilkolják.
  • Nahtnebef fáraó mellett fia, Dzsedhór kormányozza Egyiptomot régensként. Az egyiptomiak megtámadják a belháború által meggyengült Perzsa Birodalmat, hogy visszahódítsák korábbi területeiket. II. Ageszilaosz király vezetésével ezer fős spártai sereg érkezik Egyiptomba, hogy segítse a perzsák elleni harcukat.

Görögország[szerkesztés]

  • Az árkádiai szövetség tagjai egymás ellen fordulnak: Mantineia Spártával és Athénnel szövetkezik, míg Tegea és más városok Thébaitól kérnek segítséget. A thébai Epameinondasz nagy sereget visz a Peloponnészoszra, ahol a mantineiai csatában összecsap Spárta, Athén és szövetségeseik egyesített erejével. Thébai a csatát megnyeri, de Epameinondasz elesik; utolsó kívánsága az, hogy a görög városállamok béküljenek ki egymással. Megkötik az általános békét, a Thébai katonai hegemóniájával fémjelzett korszak véget ér Görögországban.

Róma[szerkesztés]

  • Rómában consulok: Quintus Servilius Ahala és Lucius Genucius Aventinensis.
  • A legenda szerint a római Forumon egy földrengés után mély hasadék keletkezett, amelyet képtelenek voltak betömni. Egy fiatal katona, Marcus Curtius a lovával beleugratott a szakadékba, amely utána bezárult. Róla nevezték el a Lacus Curtiust a Forumon.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 362 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 362 v. Chr. című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.