Ugrás a tartalomhoz

I. e. 357

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 400-as éveki. e. 390-es éveki. e. 380-as éveki. e. 370-es éveki. e. 360-as éveki. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as éveki. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as évek

Évek: i. e. 362i. e. 361i. e. 360i. e. 359i. e. 358i. e. 357i. e. 356i. e. 355i. e. 354i. e. 353i. e. 352

Események[szerkesztés]

Perzsa Birodalom[szerkesztés]

Görögország[szerkesztés]

  • Az athéni Kharész az euboiai származású Kharidemosz segítségével elfoglalja a trákoktól a Kheroszonészosz-félszigetet.
  • II. Philipposz makedón király hadvezére, Parmenion nagy győzelmet arat az illírek felett. Az északi határait biztosító Philipposz elfoglalja az athéniak által is követelt Amphipoliszt, így birtokába kerülnek a Pangaion-hegy aranybányái és támaszpontot nyer trákiai hadjáratai számára.
  • Philipposz feleségül veszi az épeiroszi Molosszia királyának lányát, Olümpiaszt, így biztosítja nyugati határait.
  • Megkezdődik a szövetséges-háború a második athéni liga és lázadó szövetségesei, Khiosz, Rodosz és Kósz (valamint a független Büzantion) között. A lázadókat támogatja Mauszólosz, Kária szatrapája is.
  • Athén Kharészra és Khabriaszra bízza flottáját. Khabriasz a Khiosz szigete elleni támadásban vereséget szenved és maga is elesik a csatában.
  • Kharész a Hellészpontoszhoz hajózik Büzantion ellen. Az ellenséges flotta feltűnésekor alvezérei, Timótheosz, Iphikratész és Menesztheosz nem hajlandóak támadni a viharos időjárás miatt. Kharész támad és számos hajóját elveszíti. Kharész bevádolja alvezéreit, de a bíróság csak Timótheoszt ítéli pénzbüntetésre.

Itália[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 357 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.