I. Lipót osztrák őrgróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Lipót

Osztrák őrgróf
Uralkodási ideje
976   994
Elődje Burkhard
Utódja I. Henrik
Életrajzi adatok
Uralkodóház Babenberg-ház
Született 928
Würzburg
Elhunyt 994. július 10. (66 évesen)
Würzburg
NyughelyeWürzburg
Édesapja Arnulf bajor herceg
Édesanyja Judith of Friaul
Házastársa Richardis of Sualafeldgau
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Lipót témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. (Babenberg) Lipót (Würzburg, 940Würzburg, 994. július 10.) volt az első osztrák őrgróf a Babenberg-házból. 976 és 994 között uralkodott.

Élete[szerkesztés]

Lipótról először Bajorország dunai körzetének grófjaként esik szó egy dokumentumban a 960-as években, mint I. (Nagy) Ottó német-római császár hű szolgája. A II. (Civakodó) Henrik vezette 976-os felkelés után II. Ottó ellenfele. Ő lett kinevezve "Észak hercegének" a mai modern Ausztria nagy részén Burkhard helyett. A székhelyét feltehetőleg Pöchlarnban rendezte be, de valószínű hogy Melkben is volt központja, ahol a gyermekei is laktak. A területét, ami nagyjából egybeesett a mai Wachauval, kiterjesztette észak felé egészen a Bécsi-erdőig.

Babenberg volt az első széles körben ismert osztrák történelmi alak. Trónra lépésének millenniumát 1976-ban úgy ünnepelték, mint Ausztria ezredik évét. Húsz évvel később, 1996-ban pedig Ausztria első említését ünnepelték egy német dokumentumban. Habár I. Lipótot nem említik meg Freisingi Ottó Babenberg krónikájában (ami Lipót fiával, más vélemények szerint unokájával, Adalberttel kezdődik) úgy ismert mint a dinasztia alapítója, aki családját hatalomra juttatta Ausztriában. Freisingi Ottó a Babenbergek eredetét a korai német Babenbergekre vezette vissza, emlékezve a kora 10. századi felkelésre, ami bár nem bizonyított történelmi tény, de nem is zárhatjuk ki teljesen.

Gyermekei[szerkesztés]

Emlékezete[szerkesztés]

Carrarai márványból faragott életnagyságú szobrát (Carl Kundmann alkotása) felállították a Hadvezérek csarnokában, a bécsi Hadtörténeti Múzeumban.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Burkhard
Ausztria őrgrófja
976994
Következő uralkodó:
I. Henrik