I. János Ádám liechtensteini herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. János Ádám

Liechtenstein hercege
Uralkodási ideje
1684. április 5. 1712. június 16.
ElődjeKároly Eusebius
UtódjaJózsef Vencel
Életrajzi adatok
UralkodóházLiechtenstein-ház
Született1662. augusztus 16.
Brünn
Elhunyt1712. június 16.
(49 évesen)
Bécs
NyughelyeLiechtenstein Family Vault
ÉdesapjaKároly Eusebius
ÉdesanyjaJohanna Beatrix von Dietrichstein
Testvére(i)Eleonora Maria Rosalia von Liechtenstein
HázastársaErdmuthe Theresia Maria of Dietrichstein
Gyermekei
  • Princess Maria Theresia of Liechtenstein
  • Maria Dominika von Liechtenstein
  • Marie Elisabeth von und zu Liechtenstein
  • Karl Joseph von Liechtenstein
  • Franz Dominic von Liechtenstein
  • Gabriele von Liechtenstein
  • Marie Antonie of Lichtenštejna
A Wikimédia Commons tartalmaz I. János Ádám témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. János Ádám (Johann Adam Andreas von Liechtenstein; 1662. augusztus 16.1712. június 16.) Liechtenstein hercege 1684 és 1712 között.

Élete[szerkesztés]

János Ádám 1662. augusztus 16-án született Karl Eusebius von Liechtenstein és felesége, Johanna Beatrix von Dietrichstein-Nikolsburg kilenc gyermeke közül a legfiatalabbként. Ő volt az egyetlen fiuk, aki megérte a felnőttkort.

János Ádám herceg elismert gazdasági és pénzügyi szakértő volt. Átszervezte saját birtokai (a sziléziai Troppau és Jägerndorf hercegségek) igazgatását és rendbetette a család költségvetését, amely apja idején a harmincéves háború pusztításai miatt nehézségekkel küzdött. 1687-ben I. Lipót császár kinevezte a Titkos tanács tagjává és 1693-ban felvették az Aranygyapjas rendbe. Bár állandó állami tisztséget nem vállalt, a császár megbízására elkészítette a kamara átszervezésének tervét (amit az uralkodó 1699-ben főhivatalnokai nyomására végül elvetett). Bécsben saját bankot (a Bécsi Átíróbankot) alapított, amelynek 1703 és 1705 között elnöke volt, de ez a vállalkozása sikertelennek bizonyult. A századforduló után a herceg diplomáciai feladatokat is vállalt, például 1707-ben ő volt a pozsonyi magyar országgyűlés birodalmi megbízottja.

A bécsi Palais Liechtenstein (Bernardo Bellotto képe, 1759)

Gyarapította a család birtokait, 1697-ben megszerezte az észak-morvaországi Sternberget; 1699-ben a svájci határ menti Schellenberget, 1712-ben pedig a vele szomszédos Vaduzt. Utóbbi két szerzeménye alkotja a mai Liechtensteint. Mivel ezek a Német-római Birodalom határain belül feküdtek, a herceg így helyet kapott a birodalmi gyűléseken is.

János Ádám patronálta a művészeteket, palotákat építtetett és ismert műgyűjtő volt. Ő építtette a bécsi Stadtpalais Liechtensteint és a Palais Liechtensteint. Szintén az ő alapítása Bécs egyik elővárosa, Lichtental (ma a 9. kerület része). Gyarapította a családi képtárat, többek között Peter Paul Rubens (Decius Mus-ciklus, Clara Serena Rubens arcképe), és Anthony van Dyck képeit vásárolta meg.

János Ádám herceg 1712. június 16-án halt meg Bécsben, 49 éves korában. Sírja a morvaországi Vranov u Brna faluban van, a Liechtensteinek családi temetkezőhelyén. Mivel fiúörököst nem hagyott maga után, a Liechtenstein-család feje az alapító I. Károly ük-unokaöccse, József Vencel lett.

Családja[szerkesztés]

János Ádám 1681-ben vette feleségül unokatestvérét, Edmunda Maria Theresia von Dietrichstein-Nikolsburgot. Hét gyermekük született.

  • Maria Elisabeth (1683-1744) feleségül ment II. Maximilian Jakob Moritz von Liechtensteinhez, majd annak halála után Leopold von Schleswig-Holstein-Sonderburg-Wiesenburg herceghez
  • Karl Josef (1684-1704)
  • Maria Antonia (1687-1750) feleségül ment Czoborszentmihályi Czobor Márkhoz, majd annak halála után Karl Hrzán grófhoz
  • Franz Dominik (1689-1711)
  • Maria Gabriele (1692-1713) feleségül ment Josef Johann Adam von Liechtensteinhez
  • Maria Theresia Anna Felicitas (1694-1772) feleségül ment Emanuel Thomas de Savoy-Carignanhoz, Soissons grófjához
  • Maria Dominika Magdalene (1698-1724) feleségül ment Heinrich Josef von Auersperg herceghez

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Constantin von Wurzbach: Liechtenstein, Johann Adam Andreas Fürst. In: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich. 15. Theil. Kaiserlich-königliche Hof- und Staatsdruckerei, Wien 1866, S. 127
  • Herbert Haupt: Liechtenstein, Johann Adam. In: Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 14, Duncker & Humblot, Berlin 1985, ISBN 3-428-00195-8, S. 517

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Johann Adam I. Andreas (Liechtenstein) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
Károly Eusebius
Liechtenstein hercege
1684 - 1612
Következő uralkodó:
József Vencel