I. Bogdán moldvai fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Bogdán
XIX. századi alkotás
XIX. századi alkotás

Moldva fejedelme
Uralkodási ideje
1363 1367
ElődjeBalk
UtódjaLatcu
Életrajzi adatok
Született1306
Elhunyt1367 03.18.
Radóc
NyughelyeSaint Nicholas' church in Bogdana
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Bogdán témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. Bogdán (? – 1367) máramarosi vajda volt, mielőtt létrehozta a független Moldvai Fejedelemséget. 1359 és 1367 között uralkodott. A hagyomány szerint Izakonyha (Bogdan-Vodă) faluban volt a vára Máramaros megyében, ahonnan elindult Moldvát meghódítani. A vár alapfalai egyébként ma is láthatóak a falu fölötti dombon.

Életrajza[szerkesztés]

Neve első ízben Nagy Lajos király 1343-ban kiadott oklevelében szerepel, ahol hűtlenségbe esett máramarosi vajdaként említik. 1349-ben Nagy Lajos már infidelis notorius-nak nevezi.[1]

1350-ben Nagy Lajos király rábízta Drágos vajdára a Kárpátoktól keletre eső földet. A cél az volt, hogy létrehozzanak a tatárok ellen egy védelmi övezetet, akik rendszeresen fosztogatták a magyar területeket. 1359-ben azonban Bogdán fellázadt a magyar fennhatóság ellen, átkelt a Kárpátokon követőivel együtt, és megszabadult az akkori moldvai vajdától, aki Dragoș unokája, Bâlc volt. A török krónikák ekkor kezdtek az államra Bogdániaként vagy Bogdánként hivatkozni (akkor még az állam megnevezésére nem létezett a Moldva kifejezés). I. Bogdán uralkodása alatt verték az első moldvai pénzérméket, amelyek a következő feliratot viselték: Moneda Moldaviae - Bogdan Waiwo(da).

I. Bogdán fejedelem

Elűzött elődeivel ellentétben, akik szorosan kapcsolódtak a magyar koronához, ő átalakította Moldva helyzetét és trónra kerülése után egy évtizedig biztosította az új állam függetlenségét. Sikeresen ellenállt a magyar és lengyel alávetést célzó törekvéseknek, miközben keleten szembeszállt a mongol (tatár) uralommal (Arany Horda).

Az általa uralt terület északon a Cseremos folyóig, délen a Fekete-tengerig, keleten a Dnyeszterig terjedt. Moldvának ezek maradtak a határai egészen a 20. századig. Bogdán első fővárosa Moldvabányán (Baia) volt, de hamarosan Szeretvásárra (Siret) helyezte át. Később Petru Mușat fejedelem Szucsávára (Suceava) helyezte a fővárost. I. Bogdánt halála után az általa építtetett radóci (Rădăuți) Szent Miklós templomban temették el, később fia, Lațcu is mellé lett temetve.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pataki 43–44.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Balk
Moldva fejedelme
13591367
Moldva címere
Következő uralkodó:
Lațcu