Háfra Mari

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Háfra Mari
SzületettHáfra Mária
Szolnok
MűvészneveHáfra Mari
BeceneveMariska
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Háfra Mari témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Rózsavölgyi Gyöngyi felvétele
Rózsavölgyi Gyöngyi felvétele

Háfra Mari (született: Háfra Mária) magyar táncos, modell, manöken. Az 1980-as és 90-es évek híres manökenje.

Élete[szerkesztés]

Háfra Mari dzsesszbalettra és néptáncra járt, folyamatosan képezte magát, vidéki lányként került fel Budapestre, ahol a Maxim Varieté táncosa lett. A táncosnőből lett modellt nemcsak fotózták, ő is fényképezőgéppel a nyakában utazott, fotózott.

Levizsgázott az Állami Artistaképző Intézet manöken- és fotómodellszakán, ahol fotómodell és manöken oklevelet szerzett. A Maxim Varietében Módos Gábor fotóművész kérte fel fotózásra. A képek megtetszettek Borszéki Zita divattervezőnek, és meghívta egy divatbemutatóra. Ettől kezdve egyenes volt az útja a siker felé. Bejárt sok országot, képviselve Magyarországot, például Bécsben nem csak divatbemutatókon, de fotómodellként is dolgozott, ismertté vált.

Az 1980-as évek egyik legismertebb modellje, helyi szépségversenyek után találta meg a helyét a modellszakmában. Divatbemutatókra és fotózásokra egyaránt szívesen hívták.

Az Ez a Divat szerkesztősége rendszeresen foglalkoztatta, de két alkalommal a magyar Playboy címlaplánya[1] [2]is volt. Számos fotója jelent meg, címlapokon is szerepelt. Külföldi lapokban is láthatták. Fotósai voltak többek közt: Módos Gábor, Lengyel Miklós, Lussa Vince, Zétényi János, Rózsavölgyi Gyöngyi és Novotta Ferenc.

Sokan Zámbó Jimmy egykori kedveseként ismerik, szenvedélyes szerelmük történetéről könyvet is jelentetett meg 2001-ben Szerelem a Királyság előtt – Zámbó Jimmy menyasszonya voltam címmel.[3] A rivaldafényben is egymásra voltak hangolódva. A "Füstös éjszaka blues" című – MTV által készített – Jimmy videoklipben együtt szerepeltek. Kifejezetten Marinak lett komponálva a "Valahol bús dal szól...." című nóta, melyet Jimmy 1988-ban Siófokon az Interpop fesztiválon adott elő, és két díjat is elhozott. A színpadon Mari is jelen volt, szaxofonozott.[4][5].

2014-ben részt vett Hajas László Alternative Hair Show-jában Londonban a Royal Albert Hallban, ahol egykori manökenek léptek a kifutóra.

Férjezett, 2 fia van.

Könyv[szerkesztés]

  • Szerelem a Királyság előtt – Zámbó Jimmy menyasszonya voltam (2001)[6]

Film[szerkesztés]

2022-ben tízrészes minisorozat készült, A Király címmel, Zámbó Jimmy életéről. A sorozatban Háfra Marit Bíró Panna Dominika alakítja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Playboy 2002. február Archiválva 2017. február 17-i dátummal a Wayback Machine-ben, modellvilag.hu
  2. (1993. június) „”. Playboy.  
  3. Háfra Mari, Szerkesztő: Bellér Ágnes: Szerelem a Királyság előtt - Zámbó Jimmy menyasszonya voltam, Totem Plusz Könyvkiadó Kft., Budapest, 2001, ISBN 963-590-166-6
  4. szexi-tancosno-csavarta-el-zambo-jimmy-fejet
  5. Háfra Mari saxofon.videó
  6. A kötet adatlapja Moly.hu

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]