Hvang Bjongszo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hvang Bjongszo
Észak-Korea Nemzetvédelmi Bizottságának alelnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2014. szeptember 25.
ElődCshö Rjonghe
A Koreai Néphadsereg Politbürójának főnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2014. április 26.
ElődCshö Rjonghe

Született1949. ? (75 éves)
PártKoreai Munkapárt

Foglalkozáspolitikus
IskoláiKim Ir Szen Egyetem
A Wikimédia Commons tartalmaz Hvang Bjongszo témájú médiaállományokat.

Hvang Bjongszo (hangul: 황병서, handzsa: 黃炳誓, Hwang Byeong-seo; 1949 –) észak-koreai politikus, a Koreai Néphadsereg altábornagya (koreaiul: 차수, Cshaszu). A Koreai Munkapárt egyik magas rangú vezető tisztviselője.

Pályafutása[szerkesztés]

2010 szeptemberében kinevezték a Központi Bizottság tagjává, miközben a Szervezési Részleg egyik igazgatóhelyettese volt, katonai téren pedig 2000-es évek legelejétől tevékenykedett. 2014 márciusában a Legfelsőbb Népi Gyűlés tagjává választották, továbbá a Szervezési Részleg legfőbb igazgatóhelyettese is lett.

2014. április 28-án a Koreai Központi Hírügynökség jelentése szerint Hvang a Központi Katonai Bizottság, illetve a Nemzetvédelmi Bizottság tagja, illetve a Koreai Néphadsereg altábornagya lett. Négycsillagos egyenruhában elsőként április 15-én jelent meg, ami azt jelentette, hogy rövid idő alatt két fokot is lépett a ranglétrán.[1] Később, május elsején fény derült arra, hogy ő az új főnöke a Koreai Néphadsereg Politbürójának is, amit a második legnagyobb rangnak tartanak a Legfelsőbb Parancsnok után. Szeptember 25-én Cshö Rjonghe addigi alelnök helyébe is lépett. Hvang Bjongszot Kim Dzsongun kulcsfontosságú tanácsadójának is tartják.

Hvang sok forrás szerint Kim Gjonghivel, Kim Dzsongun nagynénjével tanult együtt az egyetemen, és állítólag közeli kapcsolatot ápol a jelenlegi vezető édesanyjával, Ko Jonghivel is.[2]

2014 októberében Cshö Rjonghe és Kim Janggon társaságában Dél-Koreába utazott, és Csong Hongvon dél-koreai miniszterelnökkel tárgyaltak.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]