Huszonegyes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
2 ász lap azonnal nyer

A huszonegyes egy magyar kártyával játszandó kártyajáték.

Egy bankár ellenében van öt-hat játékos, a bankárság lehet egynek a joga állandóan, de lehet felváltva minden játékosé. A kártyák értéke: ász 11, király 4, felső 3, alsó 2, a 10-es, 9-es, 8-as és 7-es ugyanannyi értékkel bírnak, mint amennyit mutatnak; a legjobb érték a két ász, aztán a 21, 20 és így tovább. 14-nél kevesebb egységgel megállni nem szabad. A bankár kezdetben minden játékosnak ad egy kártyát, akik azt megnézve a bank erejéig tehetnek pénzt; ha a vett kártya 2 ász, az azonnal nyer, mielőtt a bankár is venne lapot. Minden játékos véve kártyát, a bankár is vesz maga részére; az nyer, akinek többje van mint a bankárnak; ha csak annyi vagy kevesebb, úgy tétjét veszti. Akinél a felvett kártyák összértéke a 21-et meghaladja, „befuccsol”, tétjét azonnal veszti.

Hasonló játékot francia kártyával is lehet játszani.

Hatása a népnyelvre[szerkesztés]

A különösen nagy kockázatvállalás kifejezésére használatos szólás a „19-re lapot kér”. Amennyiben egy játékos lapjainak összértéke 19, egy alsót kapva 21-e lesz, tehát nyerhet. Bármilyen más lap esetében viszont azonnal veszít.

Az irodalomban[szerkesztés]

Beöthy Zsolt Kálozdy Béla című regényében Hajós Mátyás 12 évesen vallásórán huszonegyezett, és ezért elzárással büntették az iskolában.

Bürger Münchhausenének Gaál Mózes-féle fordításában két amerikai milliomos azon veszett össze, „hogy melyik több: két ász, vagy a tizes és ász”.

Gárdonyi Géza Mummery Róbert álnéven írt A világjáró angol című kalandos regényében 140 sas repíti ki a címszereplő, felesége, Pombó és Sárközi Pista szekerét a sivatagból, és a levegőben kókuszdióba játszottak huszonegyest. „A magyar két óra alatt Afrikának összes kókuszdió termését elnyerte...”

Veres Péter A juhász és a pulija című novellájában Miska juhász Bandi gulyással huszonegyest játszik. A gulyás elnyeri a juhász minden pénzét, ráadásul a birkák tiltott helyre mennek, és Fürge, a kis puli nem tudja őket megfelelően terelni, amiért Miska elveri.