Hummingbird (Local Natives-stúdióalbum)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Local Natives
Hummingbird
stúdióalbum
Megjelent2013. január 29.
Stílusindie rock
Nyelvangol
Hossz44:06
Kiadó
  • Infectious Music
  • Frenchkiss Records
ProducerAaron Dessner
Kritikák
Local Natives-kronológia
Gorilla Manor
(2009)
Hummingbird
(2013)
Sunlit Youth
(2016)
Kislemezek az albumról
  1. Breakers
    Megjelent: 2012. október 18.
  2. Heavy Feet
    Megjelent: 2013. január 2.
SablonWikidataSegítség

A Hummingbird az egyesült államokbeli indie rock együttes Local Natives második stúdióalbuma, amelyet 2013. január 29-én adott ki a Frenchkiss Records az Amerikai Egyesült Államokban és az Infectious Records Európában. Producere Aaron Dessner.

Az albumról két kislemez, a Breakers és a Heavy Feet jelent meg; előbbi a Billboard 200-as listáján a 13. helyet érte el. A Mt. Washington dal szerepel a 2015-ös Life Is Strange számítógépes játékban.[2]

Történet[szerkesztés]

Felvétel[szerkesztés]

2011-ben Andy Hahn basszusgitáros kilépett a zenekarból; erről Kelcey Ayler a következőket mondta: „Andy kilépését nehéz volt feldolgozni”; Taylor Rice szerint „Ez egyértelműen egy nehéz helyzet elé állít minket; így új dolgokat tudunk kipróbálni. Az első albumunknál féltünk, hogy nem tudunk mindent megvalósítani, de ennél már szabadok vagyunk. <Próbáljunk ki új dolgokat>”

A The Nationallel való turnéjuk során a zenekar szorosabb kapcsolatba került Aaron Dessnerrel, aki szívesen elvállalta következő lemezük felvételét; ezzel kapcsolatban Matt Frazier a következőket jegyezte meg: „Egyik éjszaka, miután valószínűleg miután sokat ivott, azt mondta. <Fiúk, együtt kéne dolgoznuk>; erre mi a következőt feleltük: <Persze, haver> Miután találkoztunk a többi producerrel, úgy éreztük, hogy tényleg jól kijövünk és megbízunk bennük, mint szövegírókban”. A találkozás után a munkálatokat Dessner New York-i otthonába tették át; ez Ayler szerint „fantasztikus volt; mialatt belaktuk a két emeletet, ő és családja a földszinten, a stúdió pedig hátul volt. Kicsi volt a hely, de nekünk kényelmes.”

Dalszerzés[szerkesztés]

A dalok szövegét Kelcey Ayler édesanyjának halála és Andy Hahn kilépése ihlette; ezekről Kelcey a következőket mondta: „[Édesanyám halála] és Andy kilépése, valamint kapcsolati- és egyéb problémák az album hangulatát és a szövegét is befolyásolták. Nem beszéltük meg, hogy az album komorabb vagy szomorúbb lesz, de az életünk és tapasztalataink rányomták bélyegüket a szövegre, szóval ez egy kitekintés az elmúlt évekre.”[3]

Számlista[szerkesztés]

Az összes dal szerzője a Local Natives; a Heavy Feet, Breakers és Wooly Mammoth daloknál Aaron Dessner működött közre. 

  Cím Hossz
1. You & I 4:22
2. Heavy Feet 4:07
3. Ceilings 2:56
4. Black Spot 4:41
5. Breakers 4:09
6. Three Months 4:30
7. Black Balloons 3:08
8. Wooly Mammoth 3:27
9. Mt. Washington 3:19
10. Colombia 4:50
11. Bowery 4:37
44:06
Kibővített kiadás bónusz dalai
  Cím Hossz
12. Palms 4:32
13. 11:11 3:44
14. Ingrid 4:25

Fogadtatás[szerkesztés]

Az album általánosságban pozitív fogadtatásban részesült; a Metacriticen 32 értékelésből 77 pontot ért el.

A Paste magazin szerzője, Philip Cosores szerint „a Local Natives őszintén bemutatja komolyságát, a hallgatók velük együtt gyógyulnak; teszik ezt annak tudatában, hogy a befektetett munka megtérül.” A Larry Fitzmaurice, a Pitchfork Media munkatársa a következőket mondta a lemezről: „A Hummingbirddel a Local Natives egy mély, szerethető albumot készített, melynek kis gesztusai nagy jutalmat adnak.” A CMJ kritikájában a következő gondolatok szerepelnek: „Első albumukkal érzelmi képességeiknek csak a felszínét kapargatták. A Hummingbirddel a Local Natives megmutatta, hogy mélyebbre is tudnak ásni.”[4]

A The A.V. Clubnak író Will Buttler azt írta, hogy a Hummingbird „rejtett jutalmak albuma, egy-egy érzelmes dalt, illetve ezek tökéletes sorát szolgáltató lemez. Viszont nem egy összetartó, lenyűgöző egész.”[5] A Magnet leírása alapján „nem tudtak vagy -akartak a 2009-es debütáló albumuk, a Gorilla Manor örvénylő magasságai fölé emelkedni, a Hummingbird ehelyett saját fejét a homokba dugja.”[6]

Közreműködők[szerkesztés]

Local Natives[szerkesztés]

  • Taylor Rice – ének, basszusgitár, ritmusgitár
  • Kelcey Ayler – ének, ritmusgitár, zongora, harmónium, billentyűk, harangjáték, ütőhangszerek
  • Ryan Hahn – háttérének, gitár, basszusgitár, mandolin, billentyűk
  • Matt Frazier – dob, ütőhangszerek

Más zenészek[szerkesztés]

  • Aaron Dessner – gitár, basszusgitár, orgona, tamburin, basszuspedál, taps
  • Raymond Richards – basszusgitár
  • Yuki Numata – hegedű
  • Beth Meyers – brácsa
  • Clarice Jensen – cselló
  • Dave Nelson – harsona

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hummingbird (Local Natives album) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Q, 2013 március, 106. oldal
  2. Alexa Ray Corriea: These Are the Songs in Life is Strange (angol nyelven). GameSpot, 2015. március 7. (Hozzáférés: 2018. április 4.)
  3. Melissa Leon: Local Natives’ New Album ‘Hummingbird’ Reveals Darker Tone Born of Tragedy (angol nyelven). Daily Beast, 2013. január 28. (Hozzáférés: 2018. április 4.)
  4. Trevor Smith: Review: Local Natives - Hummingbird (angol nyelven). CMJ, 2013. január 31. [2013. december 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 4.)
  5. Will Buttler: Local Natives: Hummingbird (angol nyelven). The A.V. Club, 2013. január 29. (Hozzáférés: 2018. április 4.)
  6. Magnet, 95. szám, 58. oldal

További információk[szerkesztés]

(angolul)