Hotel Imperial (film, 1939)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hotel Imperial
(Hotel Imperial)
1939-es amerikai film
RendezőRobert Florey
AlapműBíró Lajos azonos című színműve (1917)
Műfajfilmdráma
FőszerepbenIsa Miranda
Ray Milland
OperatőrWilliam C. Mellor
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő67 perc
Forgalmazás
ForgalmazóParamount Pictures
BemutatóUSA 1939. május 11.
Magyarország 1939. október 18.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hotel Imperial (eredeti címe is Hotel Imperial) Bíró Lajos azonos című színműve alapján készült, 1939-ben bemutatott fekete-fehér amerikai filmdráma. Rendezte Robert Florey, a főszerepben Isa Miranda és Ray Milland.

Magyarországon a filmet 1939. október 18-án mutatták be. Az akkori filmismertető szerint: „A magyar huszárfőhadnagy és a hős lengyel leány ismert drámájának legújabb filmváltozata sok tekintetben különbözik magától az eredeti színpadi műtől és minden előző filmreprodukciójától, ez a körülmény azonban előnyére szolgál az újdonságnak.”

Ezt megelőzően Bíró Lajos Hotel Imperial című színműve alapján két némafilm is készült. Az elsőt Janovics Jenő rendezte 1918-ban,[1] a másodikat 1927-ben Amerikában Mauritz Stiller.

Cselekménye[szerkesztés]

Az első világháború idején a galíciai városnál osztrák-magyar és orosz csapatok harcolnak egymás ellen, váltakozó sikerrel. Ide érkezik és a Hotel Imperialban vállal állást Anna Warschawska, hogy megbosszulja húga, Sonja halálát, aki szobalány volt és öngyilkos lett, miután egy osztrák tiszt, a 12-es szoba lakója elcsábította. Nemesy (Nemassy) hadnagy elszakadt az orosz támadás elől visszavonuló csapatától és a szállóban, épp a 12-es szobában húzta meg magát. Anna feladja őt az oroszoknak, de közben megtudja, hogy a szállónak két 12-es szobája van. Az oroszok elfogják és halálra ítélik Nemesyt, de Anna könyörgésére az orosz tábornok elengedi.

A Hotel Imperialba megérkezik Kuprin, az orosz kém. Annának udvarolva elárulja, hogy az osztrák hadsereg Von Alting nevű tisztje. Ő volt a 12-es szoba lakója. Nemesy mint pincér bemegy Kuprin szobájába és rájön, hogy a kém megszerezte az osztrák-magyar offenzíva tervét. Lelövi Kuprint, elmenekül és értesíti a vezérkart, mire megváltoztatják az offenzíva tervét, és a meglepetésszerű támadás teljes sikerrel jár. Anna és Nemesy majd a háború befejezése után találkozhatnak újra.

Főbb szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hotel Imperial (filmarchiv.hu, hozzáférés: 2022-09-06)

Források[szerkesztés]