Hortobágyi Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hortobágyi Károly
Született 1899. augusztus 11.
Erzsébetfalva
Elhunyt 1973. július 27. (73 évesen)
Állampolgársága magyar
Foglalkozása akrobata
SablonWikidataSegítség

Hortobágyi Károly (Erzsébetfalva, 1899. augusztus 11.Budapest, 1973. július 27.) artista, tanár.

Élete[szerkesztés]

Hortobágyi Károly nem cirkuszi családba született, fiatal korában inkább a különböző sportágak művelésében, leginkább a futballban tűnt ki. A ’20-as években - artista ismerősei révén - kezdett el akrobatikával foglalkozni. Magyarországon ebben az időben több, a cirkuszi világban sikeres ugródeszka csoport működött, melyek szívesen látták a tehetséges, kiváló adottságú fiatalembert. Leghosszabb ideig, 19301933 között a Magyarországon és külföldön egyaránt fellépő FALUDY ugródeszka csoport tagjaként dolgozott. Szerződésének lejártát követően, 1934 elején megalakította a később világhírűvé vált HORTOBÁGYI akrobata csoportot.

A HORTOBÁGYI csoport hamarosan a legrangosabb cirkuszi műsorokba kapott meghívást, 1935-ben már egy műsorban lépett fel a nagy hírű Rivels bohóc családdal, valamint minden idők idők legnagyobb trapéz sztárjával, Alfrédi Codonas-szal.

Az ötvenes évek végén zárta le a nagy sikerekkel övezett artista-pályafutását. Ezt követően az évtizedek alatt felhalmozott szakmai tudásával továbbra is aktívan segítette a jórészt családtagjaiból álló akrobata csoport munkáját. A Hortobágyi csoport 1980-ban fejezte be véglegesen működését.

Aktív pályafutásának lezárását követően részt vett a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat művészeti fejlesztésében, 1960-tól pedig az Állami Artistaképző Intézetben dolgozott tanárként. Tevékeny részt vállalt a 70-es évek nagy magyar artista-generációjának kinevelésében. Ő hozta létre a 7 Faludi akrobata csoportot, amely hosszú évekig Európában, Amerikában és Japánban kápráztatta el a közönséget.

Életpályája és szakmai munkája előtti tisztelgésként a magyar kormány 1992-ben megalapította a Hortobágyi Károly-díjat, melyet minden évben a kultúráért felelős miniszter a legkiválóbb magyar artistaművésznek adományoz.

Források[szerkesztés]