Ugrás a tartalomhoz

Holland Királyság (1806–1810)

Ellenőrzött
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Holland Királyság
1806. június 5.1810. július 9.
Holland Királyság címere
Holland Királyság címere
Hollandia zászlaja
Hollandia zászlaja
FővárosaHága
Vallásprotestantizmus
A Wikimédia Commons tartalmaz Holland Királyság témájú médiaállományokat.

A Holland Királyság (hollandul Koninkrijk Holland vagy korabeli helyesírással: Koningrijk Holland) I. Napóleon francia császár döntése alapján létrejött rövid életű hollandiai államalakulat volt 1806 és 1810 között. Nem tévesztendő össze az 1813-ban létrejött és azóta is létező Holland Királysággal (Koninkrijk der Nederlanden).

Története

[szerkesztés]

A Holland Királyságot Napóleon hozta létre 1806-ban az ugyancsak francia bábállamként működő Batáviai Köztársaság utódállamaként. Királya Lajos, Napóleon öccse lett.

Bonaparte Lajos 1808-ban az ország fővárosát Hágából Amszterdamba helyezte át.

Ez alatt az idő alatt vezették be Hollandiában a metrikus rendszert, valamint a francia Code Napoléon hatására nagyszabású reformokat hajtottak végre az ország jogrendszerében, csakúgy mint Európa számos más országában.[1]

Lajos király támogatta a holland művészeteket és a tudományt. Létrehozta a Királyi Tudományos Intézetet (a későbbi Holland Királyi Tudományos Akadémia) és a Királyi Könyvtárat. Ő kezdeményezte a Rijksmuseum megalapítását is, amely kezdeti időkben a Dam téri királyi palotában kapott helyet.

Napóleon fokozatosan egyre elégedetlenebb lett fivére uralkodásával, mivel Lajos igyekezett kedvezni alattvalóinak. Különösen elégedetlen volt a császár amiatt, hogy a hollandok nagyszabású csempésztevékenységet folytattak az angolokkal együttműködve az Északi-tengeren, megsértve ezzel a kontinentális zárlat politikáját.

2010-ben Napóleon végül lemondatta öccsét, aki ugyan megpróbálta fiára, Napoléon-Louis Bonapartéra hagyományozni a trónt, de a császár néhány nap múlva bekebelezte az országot Franciaországba.[2]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Horst 279. o.
  2. Horst 280. o.

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Koninkrijk Holland című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Forrás

[szerkesztés]
  • Horst: Han van der Horst: Nederland: De vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu. (hollandul) Amszterdam: Prometheus. 2000. ISBN 90 5333 766 0