Holló-Szabó Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Holló-Szabó Ferenc
Született1965. június 21.
Kiskunfélegyháza
Elhunyt2022. december 4. (57 évesen)[1][2]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem
KitüntetéseiEricsson-díj (2019)
SablonWikidataSegítség
2016-ban (Hujter Mihály felvétele)

Holló-Szabó Ferenc (Kiskunfélegyháza, 1965. június 21.Budapest, 2022. december 4.) magyar matematikatanár, muzeológus, gyűjteményvezető.

Életútja[szerkesztés]

1965-ben született Kiskunfélegyházán és 2022-ben hunyt el Budapesten. Műszaki technikumot végzett Szegeden. Később Budapesten matematika-fizika tanári diplomát szerzett. Élete során sokat tett a matematika népszerűsítéséért a határon belül és kívül, a fiatalok és idősebbek körében egyaránt. Matematikusként számos eredménye volt a fraktálok és halmazelmélet témakörökben. Megalapította az első magyar matematikai múzeumot, a MaMá-t, amely gazdag irodalmi és modell gyűjteménnyel rendelkezik. A múzeum körül szerveződő közösségnek is aktív tagja volt, ami a tudományok minden ágából vonzotta az értelmiséget. Több írását közölte a Matematika tanítása és a Képmás családmagazin.

Hozzáállását a matematika népszerűsítéséhez leginkább a szállóigéve vált mondása jellemzi, amely szerint „A matematikát úgy kellene felfogni, mint egy természettudományt. Odamenni, megtapasztalni, kézbe venni, játszani vele.”

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Cikkei[szerkesztés]

Előadásai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]