Hinko Smrekar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hinko Smrekar
Hinko Smrekar 1910s.jpg
Született 1883. július 13.[1]
Ljubljana
Elhunyt 1942. október (59 évesen)
Állampolgársága
Foglalkozása
  • karikaturista
  • festőművész
  • printmaker
  • illusztrátor
  • rajzoló
Sírhely Žale
A Wikimédia Commons tartalmaz Hinko Smrekar témájú médiaállományokat.

Hinko Smrekar (Ljubljana, 1883. július 13. – Ljubljana, 1942. október 1.) szlovén festő, grafikus, karikaturista és illusztrátor.

Élete[szerkesztés]

Rajztehetsége már a középiskolában megmutatkozott. 1901-ben jogot kezdett tanulni az Innsbrucki Egyetemen, 1902-ben a Bécsi Egyetemen folytatta tanulmányait. Két év után abbahagyta a jogot, és a képzőművészetet választotta. Beiratkozott a Bécsi Iparművészeti Iskola rajztanári szakára. Bécsben alapító tagja volt a Veszna művészeti csoportnak. Ott ismerkedett meg Ivan Cankarral, akinek később számos könyvborítót rajzolt. 1905-ben pénzszűke miatt visszatért Ljubljanába, majd Kranjba. Maxim Gasparival Münchenbe ment és egy évig magániskolákban tanult. 1911-ben Lojze Dolinar szobrásszal tanult Bécsben.

1915-ben szerbbarátság vádjával katonák feljelentették, és a stájerországi Leibnitzbe internálták. Elmebetegséget szimulált, a scheiflingeni és grazi kórházba került. Alapos kivizsgálás után elengedték és visszatérhetett Ljubljanába, ahol rajzot tanított és független karikaturistaként dolgozott.

A második világháború elején csatlakozott az antifasiszta ellenállási mozgalomhoz, és nem rejtette véka alá hazafias nézeteit. 1941-től szatirikus rajzokat készített, éles hangú röpiratokat írt. 1942. szeptember 29-én letartóztatta egy őrjáratot tartó olasz egység. Október 1-jén tárgyalás nélkül kivégezték.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. RKDartists. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)

Források[szerkesztés]

  • Smrekar Hinko (szlovén nyelven). gorenjci.si. (Hozzáférés: 2017. július 17.)
  • Karel Dobida: Smrekar Hinko (szlovén nyelven). Slovensko biografija. (Hozzáférés: 2017. július 17.)