Hermész Triszmegisztosz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hermész Merkuriusz Triszmegisztosz, Mózes kortársa. Sienai székesegyház, 1480-as évek

Hermész Triszmegisztosz (Háromszor magasztos vagy Háromszor nagy Hermész), minden bizonnyal mitikus alak, feltehetőleg Hermész és az egyiptomi Thot isten (az írás feltalálója) hellenisztikus összevonásából jött létre. Az ókori hagyomány szerint számos alkimista és hermetikus szöveg szerzője, állítólag az ő múmiájának kezében találták meg egykor a híres Tabula smaragdinát (Smaragdtábla), amely az alkímia egyik alapszövegének számít.

Valószínűleg egyiptomi származású ember volt, a Hermész Triszmegisztosz pedig nem név, hanem egy ún. beavatási fokozat. Thot a leviták magas kasztja, mint az iráni Zarathustra, vagy az indiai risi; mai szóhasználattal mesterek kasztja. Gyakran összekeverik az egyházatyák által igen tisztelt Hermásszal nevük hasonlósága miatt.

A Corpus Hermeticum dialógus-gyűjtemény számos tagját (például a Poimandrészt) neki tulajdonítják; valamilyen beavatásra felkészítő művek töredékei ezek, kései gnosztikus iratok stílusában íródtak és kevésbé H. T. tanításainak továbbadását, mint inkább a hermetikus hagyományba való beavatást szolgálhatták. A gondolatai továbbéltek a korai egyházban, az alkímiában, a középkori misztikusoknál.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]

  • Pierre de Lasenicː A hermetika univerzális beavatása. Hermész Triszmegisztosz tanítása alapján; ford. Ladányi Lóránd; Hermit, Miskolc, 2000 (Bibliotheca hermetica)
  • Eliphas Léviː Hermész tudománya; ford. Seres Dávid, utószó Kássa László; Hermit, Miskolc, 2000 (Bibliotheca hermetica)
  • Eliphas Léviː A Nagy Misztériumok Kulcsa. Enoch, Ábrahám, Hermes Trismegistos és Salamon nyomán; ford. Borsos Mária, Nádassy László; Hermit, Miskolc, 2000 (Bibliotheca hermetica)
  • Frank Dénes Dániel: Nem az égben van - A csillaghit története a kezdetektől MEK- dokumentum
  • Hamvas Endre Ádámː A lélek megváltásának hermési útja. Hermés Trismegisztos és a platóni hagyomány. Apolló Könyvtár 37. kötet. Argumentum Kiadó, Budapest, 2016

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap