Herczegh Anita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Herczegh Anita
Született1964 (60 éves)
Állampolgárságamagyar
HázastársaÁder János
SzüleiPetneházy Melinda
Herczegh Géza
Foglalkozása
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem (–1987, jogtudomány)
A Wikimédia Commons tartalmaz Herczegh Anita témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Herczegh Anita (Budapest, 1964 –) magyar jogász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és 2022-től a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete,[1] Áder János felesége.

Élete[szerkesztés]

Az indonéz és a magyar elnöki házaspár, 2013-ban

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Karára – ahol a pécsi középiskolai évek után folytatta tanulmányait – a humán tudományok, a történelem és a kultúra iránti érdeklődés vonzotta.

1987-ben szerzett jogi diplomát, majd bírói hivatása önkéntes átmeneti felfüggesztéséig a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságán dolgozott.

Családja[szerkesztés]

Édesapja Herczegh Géza volt alkotmánybíró, illetve a hágai Nemzetközi Bíróság volt bírája. Édesanyja Petneházy Melinda. Testvére Herczegh Károly.

Férje Áder János Magyarország köztársasági elnöke, akivel az egyetemen ismerkedett meg, és 1984-ben házasodtak össze.

Három leány- és egy fiúgyermek édesanyja. Gyermekei közül Borbála (1988), a legidősebb lány maga is jogász lett. András (1990) gazdasági főiskolát végzett, 2014. október 17-től kiemelt multimédiás újságíró beosztásban alkalmazza az állami MTVA. Orsolya (1993) a művészetek iránt érdeklődik, s a legkisebb, Júlia (2002 v. 2003).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Körössy László: Herczegh Anita a Katolikus Karitász új jószolgálati nagykövete. Magyar Kurír (magyarkurir.hu), 2022. augusztus 30.

Források[szerkesztés]