Hawaii vízicsibe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Hawaii vízicsibe
Hawaii vízicsibe
Hawaii vízicsibe
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: 1890
Status iucn EX icon.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Darualakúak (Gruiformes)
Család: Guvatfélék (Rallidae)
Nem: Porzana
Faj: P. sandwichensis
Tudományos név
Porzana sandwichensis
(Gmelin, 1789)
Szinonimák

Corethrura sandwichensis

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hawaii vízicsibe témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hawaii vízicsibe témájú médiaállományokat és Hawaii vízicsibe témájú kategóriát.

A Hawaii vízicsibe (Porzana sandwichensis) a madarak osztályának darualakúak (Gruiformes) rendjébe, a guvatfélék (Rallidae) családjába tartozó kihalt faj

Felfedezése[szerkesztés]

A Hawaii-vízicsibe első példányait 1779-ben, James Cook kapitány harmadik útja során gyűjtötték a Hawaii-szigeteken. William Ellis, az Adventure nevű hajó sebésze készítette az első rajzokat róla. E képek alapján Johann Gmelin a Rallus sandwichensis tudományos nevet adta a madárnak a szigetvilág korábbi nevéről (Sandwich-szigetek).

Az 1870-es években a Hawaiin élő Sanford Dole úgy vélte, hogy egy másik fajt fedezett fel Molokai szigetén. A faj abban különbözött a már ismert Hawaii-vízicsibétől, hogy tollazata némileg sötétebb volt. Ezt különálló fajnak határozták meg és a Porzana millsi tudományos nevet kapta.

Ma már általánosan elfogadott nézet, hogy a világosabb madarak ugyanannak a fajnak a fiatal példányai. Cook expedícióján véletlenül csak fiatal madarakra tettek szert.

Megjelenése[szerkesztés]

A faj két színváltozata bizonyos bélyegekben eltér egymástól. A korábban Porzana millsi néven ismert alak 14 centiméter hosszú, feje barna. Nyaka mély vörösesbarna, fülfoltjai szürkék. Mellénke mély barna színe a hason, az oldalakon és a farkon szürkés árnyalatú csokoládébarnába megy át.

A másik színváltozat valamivel kisebb, hossza 13 centiméter, világosabb színű, hátán határozottan észrevehetően fekete a tollak hegye.

Életmódja[szerkesztés]

A röpképtelen faj a Hawaii szigetek közül csak Hawaii és Molokai szigetének bozótosaiban és nyílt füves rétein fordult elő.

Kihalása[szerkesztés]

A fajt utoljára feltehetően 1884-ben látták, de van egy meg nem erősített adata 1893-ból is.

Kihalásának pontos oka nem teljesen ismert. Korábban a Hawaii-szigetekre betelepített jávai mongúzt (Herpestes javanicus) tartották a kihalás fő okának, azt feltételezve, hogy az vadászta le a repülésre képtelen fajt. Mára kiderült, hogy a mongúzok 1893-as betelepítésére a faj már gyakorlatilag kihaltnak volt tekinthető. Így feltehetően a szigeteken meghonosodott patkányok, valamint az elvadult macskák és kutyák lehettek a faj kiirtói.

A faj legközelebbi rokona a déltengeri vízicsibe (Porzana tabuensis).

Források[szerkesztés]

  • A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. (Hozzáférés: 2009. október 31.)
  • Dieter Luther: Die ausgestorbenen Vögel der Welt. 4. Auflage, unveränderter Nachdruck der Auflage von 1986. Magdeburg: Westkarp-Wiss und Heidelberg: Spektrum Akad. Verlag. 1995
  • Beth Slikas, Storrs L Olson, Robert C Fleischer: (2002) Rapid, independent evolution of flightlessness in four species of Pacific Island rails (Rallidae): an analysis based on mitochondrial sequence data. Journal of Avian Biology 33 (1), 5?14. doi:10.1034/j.1600-048X.2002.330103.x