Harmincad utca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harmincad utca
A Vörösmarty tér felől
A Vörösmarty tér felől
Közigazgatás
Ország Magyarország
Település Budapest V. kerülete
Névadó harmincadvám
Irányítószám 1051
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Harmincad utca (Budapest)
Harmincad utca
Harmincad utca
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 51″, k. h. 19° 03′ 05″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 51″, k. h. 19° 03′ 05″
A Wikimédia Commons tartalmaz Harmincad utca témájú médiaállományokat.

A Harmincad utca Budapest Belvárosában fekvő, 70 méter hosszú, hat házból álló sétálóutca. Nevét az egykor a közelében állt harmincadvám-hivatalról kapta. Korábbi neve már 1695-ben Zoll Gaße, vagyis Vám köz volt.[1]

Története[szerkesztés]

Az 1. sz. ház 1970-ben a Vörösmarty tér sarkán
A Bank of China 2015-ben, a Vörösmarty tér felől

A pesti Belváros és Lipótváros határán, az egykori pesti városfal északi kapuja lebontása után már a 18. században emeltek földszintes épületeket, főként vendégfogadóhelyeket. Majd a kiegyezést követő, a millenniumot megelőző nagy városépítési láz hozta létre a ma is látható bér- illetve bankpalotákat. Az előző századforduló szecessziós hullámán született meg a Hazai Bank érdekes történeteket megélt, 6. sz. alatti négyemeletes palotája, amelyben 1944 végén Raoul Wallenberg vezetésével a svéd követség zsidómentő tevékenységét szervezte, az alagsori értéktárban üldözötteket bújtatva. Az épületet Budapest ostroma alatti szovjet kirablása után, 1947 és 2017 között az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége bérelte. A 2. sz. alatti, 19. század eleji háromszintes, klasszicista egykori Muráty-ház ma a legnagyobb kínai bank magyarországi képviselete. A vele szemben, az 1. sz. alatt álló négyemeletes bérpalota immár fél évszázad óta az indiai és a lengyel légitársaság fővárosi irodáinak ad otthont. A másik három épület (kereskedelmi és bérpaloták) szintén az első világháborút megelőzö századforduló gazdasági fellendülésének terméke.

Nevezetes épületei[szerkesztés]

Az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége egykori épülete
  • 1. sz. Bérház, amelynek a Harmincadvám-ház emléktáblája, a LOT lengyel légitársaság és az Air India irodája található a földszintjén
  • 2. sz. Az általános műemléki védelem alatt álló Röszler–Muráti-ház (Muráty-ház, Muráti–Teleki-palota, Teleki-ház), ma a Bank of China budapesti székhelye (sarokház, József nádor tér 7. sz.)
  • 3. sz. Kármán Géza Aladár és Ullmann Gyula tervezte Fischer üzlet- és bérház.
  • 6. sz. A Hazai Bank számára épült palota, amelyben később az Egyesült Királyság budapesti nagykövetsége hét évtizedig székelt.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]