Hargitay Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Hargitay Miklós
Mickey Hargitay 1964.JPG
Született 1926. január 6.
Budapest
Elhunyt 2006. szeptember 14. (80 évesen)
Los Angeles
Művészneve Miklós Hargitay, Mickey Hargitay
Állampolgársága
Házastársa Mary Birge (1948 - 1956)
Jayne Mansfield (1958 - 1964)
Ellen Siano (1967 - 2006)
Gyermekei Mariska Hargitay
Foglalkozása testépítő, színész
Halál okaMielóma multiplex

Hargitay Miklós aláírása
Hargitay Miklós aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Hargitay Miklós témájú médiaállományokat.

Hargitay Miklós (nemzetközileg ismert nevén Mickey Hargitay, Budapest, 1926. január 6.Los Angeles, 2006. szeptember 14.) magyar származású amerikai testépítő és színész volt, az 1955-ös Mr. Universe, Jayne Mansfield színésznő férje, Mariska Hargitay színésznő édesapja.

Élete[szerkesztés]

Magyarországon nőtt fel, szegény kőbányai családban.[1] Több sportban is kipróbálta magát: csatár volt a Fradi labdarúgó csapatában, gyorskorcsolyázott.[2] és még a Fényes cirkuszban is fellépett akrobataként. A sport mellett a műszaki egyetem építészkarára járt.

1947-ben hagyta el az országot, egyes források szerint a katonai behívó elől.[3] Más forrás szerint végzett mérnökként, 1945-ben távozott.[4]

Az Amerikai Egyesült Államokba, Clevelandbe költözött. Elvette Mary Birget, akivel közös akrobatamutatványuk volt. Gyermekük, Tina 1949-ben született meg. Miklós vízvezetékszerelőként és ácsként dolgozott. Miután egy magazin borítóján meglátta Steve Reeves képét, aki arról volt híres, hogy eljátszotta Herkulest, úgy döntött, hogy megpróbálkozik a testépítéssel. 1955-ben Mr. Universe lett. New York latin negyedében csatlakozott Mae West izomrevűjéhez. Itt találkozott a kor legendás dívájával, Jayne Mansfielddel, akit 1958-ban feleségül vett és akivel 1964-ig voltak együtt. Ezalatt a bulvársajtó szinte folyamatosan róluk cikkezett.

Filmkarrierje[szerkesztés]

Mansfield emlékezetes filmjei közül kettőben szerepelt: az 1960-as Herkules szerelmeiben (The Loves of Hercules) és az 1963-as Promises! Promises! (Ígéretek! Ígéretek!) című filmben. Mansfield barátját alakította az 1957-es Will Success Spoil Rock Hunter? (Elrontja Rock Huntert a siker?) című vígjátékban. 1959 és 1961 között egy televíziós tornagyakorlatos műsort vezetett. A Bloody Pit Of Horror (A horror véres gödre, 1965) című olasz horrorfilmben Travis Andersont alakította.

Szerepelt Szomjas György 1988-ban bemutatott Mr. Universe című filmjében is. „Mickey Hargitay a negyvenes-ötvenes évek ideálja volt; igazi sportember. Mi még hittünk ezekben az ideálokban, fontosak voltak számunkra a sportteljesítmények. Mickey nem body-builder, hanem komplex sportember, aki pontosan fel tudta mérni az erejét, állandóan kontrollálta magát, és nagy teljesítményekre volt képes. Az identitás szobra, ami ma ritka” - mondta róla egy interjúban Szomjas György.[5]

Utoljára Mariska lánya népszerű sorozata, a Különleges ügyosztály egyik epizódjában jelent meg, egy férfit alakítva, aki egy metrómozgólépcsőn tanúja lesz egy gyilkosság után történteknek. Olivia Benson nyomozó, akit Mariska alakít, később kikérdezi.

Amikor 2005-ben átvette az Golden Globe-díjat, Mariska így beszélt: „49 évvel ezelőtt az édesanyám Angliában kapott egy díjat és az apukám ott volt vele. És én annyira szerencsés lány vagyok, mert a papám most itt lehet énvelem... csak azt akarom mondani neked apu, hogy az én hősöm Te vagy. Tanítottál engem az életed példájával és én annyira szeretlek érte...” Neki mondott köszönetet akkor is, amikor a következő évben Emmy-díjat vehetett át. Alig több, mint két héttel később Hargitay Miklós meghalt.

Magánélete[szerkesztés]

Első felesége Mary Birge volt. Lányuk, Tina Hargitay 1949-ben született és ma is él. A szülők 1956. szeptember 6-an váltak el.

Mansfieldet 1958. január 1-jén vette el. Három gyermekük született: Miklós Jeffrey Palmer Hargitay (1958. december 21.), Zoltán Anthony Hargitay (1960, augusztus 1.) és Mariska Magdolna Hargitay (Maria, 1964. január 23.).

Mickey Hargitay teljesen átépítette közös beverly hillsi házukat, „a Rózsaszín Palotát”,[6] amelynek ekkor épült híres szív alakú medencéje. A házat 2002 novemberében ledózerolták, előző tulajdonosa Engelbert Humperdinck énekes volt.

1963 májusában a mexikói Juarezben Miklós és Jayne elváltak. A válást azonban érvenytelennek mondták ki és októberben kibékültek egymással. Mariska születése után Jayne pert indított a juarezi válás érvényességének kimondásáért és megnyerte a pert: a válást 1964. augusztus 26-án az Egyesült Államokban is elismerték. A válás nagy magánéleti csapást jelentett a számára, a sportot is abbahagyta és nem kapott több filmszerepet.[7]

Miután Mansfield 1967. június 29-én meghalt, Miklós több, mint 275 ezer dollár összegű pert indított az örökség terhére, gyermekeik javára. A válási végzésben Mansfield ígéretet tett rá, hogy gyerektartást fizet és mintegy hetvenezer dollár értéket juttat Miklósnak pénzben és egyéb tulajdonban.

Hargitay 1967 szeptemberében újranősült: Ellen Sianót vette el, aki Miklós haláláig a felesége volt és segített felnevelni a kis Miklóst, Zoltánt és Mariskát. A los angelesi Cedars-Sinai Medical Center sztárkórházban halt meg.[8]

Az 1982-es The Jayne Mansfield Story című filmben Arnold Schwarzenegger játszotta Mickey Hargitay szerepét.

Hargitay Miklós unokaöccse és keresztfia, Eddie Hargitay a család más tagjaihoz hasonlóan szintén színész lett.

Kapcsolata Magyarországgal[szerkesztés]

Gyakran hazajárt, gyermekeivel együtt is, amit más magyar emigránsoktól eltérően nemzetközi hírneve tett lehetővé. Először 1961-ben látogatott haza, feleségével együtt. A repülőtérről a városba vezető utat érkezésükkor lezárták és a belügyminiszter saját szolgálati Volgáját adta kölcsön nekik.

Magyar identitását sosem adta fel, sőt büszke volt rá, gyermekei magyar neveket kaptak és megtanultak magyarul. Az Amerikai-Magyar Alapítvány 2005-ös díjátadó gáláján beszélve szüleire emlékezett, akik hazaszeretetre tanították, és kérték, hogy „esti imádba ne feledd el belefoglalni édes hazád nevét!”.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Miklós Hargitay című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.