Harc a szabadságért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Harc a szabadságért
(The Free State of Jones)
2016-os amerikai film
RendezőGary Ross
Producer
Műfaj
ForgatókönyvíróGary Ross
Főszerepben
ZeneNicholas Britell
OperatőrBenoît Delhomme
VágóPamela Martin
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő139 perc
Forgalmazás
ForgalmazóSTX Entertainment
Bemutató2016
Korhatár16 IV. kategória (NFT/24024/2016)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Harc a szabadságért (eredeti cím: Free State of Jones) 2016-ban bemutatott amerikai történelmi háborús film, amelyet Gary Ross írt és rendezett. A főbb szerepekben Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, Mahershala Ali és Keri Russell látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2016. június 24-én mutatta be az STXfilms. Általánosságban vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól. Bevételi szempontból megbukott, 50 millió dolláros gyártási költségvetéssel szemben mindössze 25 millió dolláros bevételt ért el.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Az amerikai polgárháború idején Newton "Newt" Knight orvosként szolgál a konföderációs hadseregben. Az 1862 októberében zajló korinthoszi csata során találkozik unokaöccsével, Daniellel, akit nemrég soroztak be katonai szolgálatra. Másnap Daniel meghal a harcokban, Knight ezután dezertál, hogy a holttestet Jones megyébe vigye.

Hazájában a hadsereg magas adókat, valamint gabonát és állatokat is beszed a lakosságtól. Miután Knight egy ilyen rablást hárít el egy szomszédjánál, a nyomába erednek. Sally bártulajdonos segítségével Knight a mocsárban rejtőzik el egy csapat szökött rabszolgával és vezetőjükkel, Moses Washingtonnal. Felesége, Serena a fiukkal együtt elhagyja Jones megyét. Knight szerelmi viszonyba kezd a ház rabszolgájával, Rachellel.

A háború előrehaladtával a katonák elégedetlensége egyre nő. A vicksburgi csata után sok dezertőr bujkál a mocsarakban és Knight lesz a kapitányuk. A rabszolgákkal együtt ellenállást szerveznek a Konföderáció ellen, megtámadják az ellátó tiszteket és megvédik a lakosságot. A mozgalom csúcspontján Mississippi délkeleti részét szállják meg. Az ellenállási mozgalom a háború végéig tart.

A háború után Knight tovább küzd a feketék jogaiért. Segít Mosesnek kiszabadítani fiát a rabszolgasághoz hasonló foglalkozásból. Miután Mosest meglincselik, Knight fekete választópolgárok egy csoportjával a szavazóhelyiségbe vonul.

Knightnak és Rachelnek van egy fia, Jason. Mivel a vegyes fajúak házassága törvénytelen, Knight egy földterületet ad neki. A film során az egyes részek között egy bírósági ügy rövid jelenetei jelennek meg, amelyben Davis Knight dédunokáját 85 évvel később azzal vádolják, hogy fehér nőt vett feleségül. Newton Knight és a rabszolga Rachel dédunokájaként Davis színes bőrűnek számít és a vegyes házasság ekkor még illegális Mississippiben.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Matthew McConaughey Newton Knight Nagy Ervin
Gugu Mbatha-Raw Rachel Knight Roatis Andrea
Keri Russell Serena Knight Németh Borbála
Mahershala Ali Moses Kálid Artúr
Christopher Berry Jasper Collins Scherer Péter
Sean Bridgers Will Sumrall Takátsy Péter
Jacob Lofland Daniel Timon Barnabás

Bemutató[szerkesztés]

A filmet az eredeti, 2016. március 11-i megjelenési dátumról 2016. május 13-ra, majd végül 2016. június 24-re halasztották.[3][4] Az első előzetes 2016. január 9-én jelent meg.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Free State of Jones. Box Office Mojo. IMDb. (Hozzáférés: 2016. december 10.)
  2. Harc a szabadságért - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. december 10.)
  3. STX Entertainment Dates Films With Matthew McConaughey, Julia Roberts, Jason Blum”, Variety, Penske Business Media, 2015. február 25. (Hozzáférés: 2015. március 6.) 
  4. Matthew McConaughey's 'Free State of Jones' Goes Up Against 'Independence Day: Resurgence'”, The Hollywood Reporter, Prometheus Global Media, 2015. március 9. (Hozzáférés: 2015. március 9.) 
  5. Parker, Ryan: Matthew McConaughey Starrer 'Free State of Jones' Trailer Released. The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media, 2016. január 9. (Hozzáférés: 2018. augusztus 24.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Free State of Jones (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]