Happy hardcore

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Happy Hardcore szócikkből átirányítva)
Happy Hardcore

StíluseredetRave, Acid house, Trance, Gabber, UK Hardcore, Eurodance
Kulturális eredetEgyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Németország, Hollandia, Ausztrália
HangszerekSzintetizátor, Sequencer, dobgép, zongora, sampler
Népszerűség1990-es években nagy

A happy hardcore egy zenei stílus, mely jellegzetesen gyors tempójáról (általában 160-180 BPM körül), dallamos énekeiről és érzelmes dalszövegeiről ismerhető fel. 4/4 üteme és a "happy" hangzás különbözteti a breakbeat hardcore nevű zenei stílustól, amely jellemzően sötétebb tónusú. Hasonlóan egyedivé tette még a stílust a zongora használata. Legközelebbi rokonai a holland gabber, valamint a rave, amitől 1991-1993 között vált el.

Hőskora[szerkesztés]

Amikor a kilencvenes évek elején a rave tempója egyre gyorsulni kezdett, és fokozatosan kezdett leszakadni a jungle irányzatától, amely erős breakbeat-et és basszust használt. Néhányan továbbfejlesztették a jungle-t is, vidám hangzásvilágot keverve alá, amely ennek a stílusnak a rajongóit is megosztotta.

A közvélekedés úgy tartja, hogy DJ Slipmatt volt az első, aki a happy hardcore műfajában zenét készített. Példáját követte DJ Vibes, Wishdokta, s sokan mások, minek hatására 1994-ben a jungle-ből kivált a happy hardcore, mint önálló műfaj (a jungle később a drum and bass irányába mozdult el).

Nagy-Britanniában és Németországban a stílus a fénykorát 1994-1997 között élte. A londoni Dream FM kalózrádió műsorával és saját magazinjával támogatta terjedését. A siker másik eleme az volt, hogy egyes német és holland előadók vokálos részeket szőttek dalaikba, s ez nagy tetszést aratott a szigetországban.

Máshol a stílus új és új variánsai alakultak ki. Hollandiában a gabberbe kerültek bele egyes elemei, létrehozva a happy gabbert. Skóciában a gabber és a tradicionális brit breakbeat keverékéből jött létre a bouncy techno (scottish gabber). Hamarosan Kanada, az USA, valamint Ausztrália is átvette az új stílust. A 90-es évek végéig számos happy hardcore-válogatást adtak ki, köztük a leghíresebbek a German Happy Rave és a Bonkers.

Az ezredforduló után[szerkesztés]

2000 környékén a stílusnak leáldozóban volt, ahogy a rave szféra is éppen pangott. Ám pár év kihagyás után a brit ajkú országokban megindult a stílus feltámasztása. Ennek jeleként 2002-ben három év után újra megjelent a Bonkers. A 2000 utáni happy hardcore-ból jellemzően eltűnt a zongora és a dallamos szintetizátor, helyette a 90-es évek végének trance-számaira hasonlító effektek kerültek be. Lassanként ezek a ritmusok hard trance-szé váltak, a kialakuló retro-őrület azonban visszahozta a klasszikus, "oldschool" happy hardcore-t. Legújabban a stílus a hardstyle elemeiből merít.

Nevesebb előadók[szerkesztés]