Happy hardcore

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Happy Hardcore

StíluseredetRave, Acid house, Trance, Gabber, UK Hardcore, Eurodance
Kulturális eredetEgyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Németország, Hollandia, Ausztrália
HangszerekSzintetizátor, Sequencer, dobgép, zongora, sampler
Népszerűség1990-es években nagy

A happy hardcore egy zenei stílus, mely jellegzetesen gyors tempójáról (általában 160-180 BPM körül), dallamos énekeiről és érzelmes dalszövegeiről ismerhető fel. 4/4 üteme és a "happy" hangzás különbözteti a breakbeat hardcore nevű zenei stílustól, amely jellemzően sötétebb tónusú. Hasonlóan egyedivé tette még a stílust a zongora használata. Legközelebbi rokonai a holland gabber, valamint a rave, amitől 1991-1993 között vált el.

Hőskora[szerkesztés]

Amikor a kilencvenes évek elején a rave tempója egyre gyorsulni kezdett, és fokozatosan kezdett leszakadni a jungle irányzatától, amely erős breakbeat-et és basszust használt. Néhányan továbbfejlesztették a jungle-t is, vidám hangzásvilágot keverve alá, amely ennek a stílusnak a rajongóit is megosztotta.

A közvélekedés úgy tartja, hogy DJ Slipmatt volt az első, aki a happy hardcore műfajában zenét készített. Példáját követte DJ Vibes, Wishdokta, s sokan mások, minek hatására 1994-ben a jungle-ből kivált a happy hardcore, mint önálló műfaj (a jungle később a drum and bass irányába mozdult el).

Nagy-Britanniában és Németországban a stílus a fénykorát 1994-1997 között élte. A londoni Dream FM kalózrádió műsorával és saját magazinjával támogatta terjedését. A siker másik eleme az volt, hogy egyes német és holland előadók vokálos részeket szőttek dalaikba, s ez nagy tetszést aratott a szigetországban.

Máshol a stílus új és új variánsai alakultak ki. Hollandiában a gabberbe kerültek bele egyes elemei, létrehozva a happy gabbert. Skóciában a gabber és a tradicionális brit breakbeat keverékéből jött létre a bouncy techno (scottish gabber). Hamarosan Kanada, az USA, valamint Ausztrália is átvette az új stílust. A 90-es évek végéig számos happy hardcore-válogatást adtak ki, köztük a leghíresebbek a German Happy Rave és a Bonkers.

Az ezredforduló után[szerkesztés]

2000 környékén a stílusnak leáldozóban volt, ahogy a rave szféra is éppen pangott. Ám pár év kihagyás után a brit ajkú országokban megindult a stílus feltámasztása. Ennek jeleként 2002-ben három év után újra megjelent a Bonkers. A 2000 utáni happy hardcore-ból jellemzően eltűnt a zongora és a dallamos szintetizátor, helyette a 90-es évek végének trance-számaira hasonlító effektek kerültek be. Lassanként ezek a ritmusok hard trance-szé váltak, a kialakuló retro-őrület azonban visszahozta a klasszikus, "oldschool" happy hardcore-t. Legújabban a stílus a hardstyle elemeiből merít.

Nevesebb előadók[szerkesztés]