Hadik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hadik
2023-as magyar film
RendezőSzikora János
ForgatókönyvíróKis-Szabó Márk
Főszerepben
ZeneGulya Róbert
Gyártás
Ország Magyarország
Játékidő105 perc
Forgalmazás
ForgalmazóVertigo Média (Magyarország)
Bemutató2023. március 9. (Magyarország)[1][2]
Korhatár12 III. kategória (NFT/26461/2023)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hadik egy 2023-ban bemutatott magyar romantikus kalandfilm, mely valós történelmi eseményeket dolgoz fel. Címszereplője Hadik András 18. századi katonatiszt, hadvezér, aki mindenre elszánt csapatával a történelem egyik legvakmerőbb huszárcsínyét hajtotta végre a Porosz Királyság akkori fővárosának számító Berlin megsarcolásával – a film ennek a kivételes haditettnek a történéseit igyekszik megjeleníteni.

Cselekmény[szerkesztés]

1757-ben, a hétéves háború idején Hadik András különleges küldetést kapott az uralkodótól, Mária Teréziától: huszáregységeivel titokban nyomuljon el Berlinig, hogy Nagy Frigyes porosz király távollétében elfoglalják és egyben megsarcolják az ellenséges fővárost. Hadik egysége javarészt az éjszakák leple alatt, alig hat napon belül meg is tette a 450 kilométeres távot, hogy váratlanul rajtaüthessenek a városon és az azt védő helyőrségen. A támadás teljesen készületlenül érte a poroszokat, ami a küldetés fényes sikerét eredményezi; a Hadik által vezetett sereg pedig még azelőtt távozik az elfoglalt Berlinből, hogy az ellenség erősítése megérkezne a városba.

Közreműködők[szerkesztés]

Alkotók[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hadik. Nemzeti Filmintézet. (Hozzáférés: 2023. február 15.)
  2. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. (Hozzáférés: 2023. február 16.)