Ugrás a tartalomhoz

Hacsiszuka család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Hacsiszuka család monja

A Hacsiszuka család (蜂須賀氏; Hepburn: Hachisuka-shi?) japán daimjócsalád volt. Az Asikagák leszármazottaiként Szeiva japán császárhoz vezették vissza vérvonalukat.

Története

[szerkesztés]

Asikaga Ieudzsi vette fel először a Siba nevet, utódai Ecsizen, Ovari és más tartományok sugói voltak. Siba Takacune telepedett le először a Mino és Ovari tartományok határán található Hacsiszukában és felvette a hely nevét. A család az Odákat szolgálta, és családfője, Hacsiszuka Maszakacu fontos szerepet játszott Oda Nobunaga több győzelmében. Később Tojotomi Hidejosinak fogadott hűséget, amiért 10 000 kokus birtokot kapott.[1] Részt vett Sikoku inváziójában, és megkapta Ava tartományt.[2] A szekigaharai csatában Tokugava Iejaszut támogatták, aki nekik adta a 256 000 koku bevétellel bíró Tokusima hant, amit tozama daimjóként igazgattak ezután.[2] Ezt az elkövetkező háromszáz évben a család irányította, ami ritkának számított az Edo-korban.[3]

Az Edo-korban a 11. sógun, Tokugava Ienari fia, Hacsiszuka Narihiro lett a család örököse.[4] A Bosin-háború idején a család a császár oldalára állt, és katonákat küldött északra, valamint Edóba. Az Inada lázadás egy év múlva komoly belső törést okozott.[5] 1873-ban a hanrendszert megszüntették, a család pedig a kazoku nemességi rend részévé vált.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Hachisuka Masakatsu. Samurai Archives. [2014. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 10.)
  2. a b Hachisuka clan. Samurai Archives. [2014. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 10.)
  3. History of Tokushima. Tokushima Prefectural Government. [2014. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 10.)
  4. 徳島藩. [2015. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 10.)
  5. (japánul) 庚午事変 Archiválva 2007. január 1-i dátummal a Wayback Machine-ben

Források

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hachisuka clan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.