Guillermo Kahlo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Guillermo Kahlo
Guillermo Kahlo - Self-portrait - Google Art Project.jpg
Született Carl Wilhelm Kahlo
1871. október 26.[1][2][3]
Pforzheim
Elhunyt 1941. április 14. (69 évesen)[1][2][3]
Mexikóváros
Állampolgársága német
Gyermekei Frida Kahlo
Foglalkozása fotográfus
A Wikimédia Commons tartalmaz Guillermo Kahlo témájú médiaállományokat.

Carl Wilhelm Kahlo – Guillermo Kahlo (1871. október 26. Pforzheim, Badeni Nagyhercegség, Németország – 1941. április 14. Coyoacán, Mexikó) német származású mexikói fotóművész, a világhírű Frida Kahlo festőművész apja.

Élete[szerkesztés]

Jakob Heinrich Kahlo ékszerész és Kaufmann Henriette fia. Lánya, Frida Kahlo ültette el azt a hitet, hogy apja magyar-zsidó származású, később azonban Gaby Franger és Rainer Huhle Fridas Vater című kötete[4][5] a család protestáns német származását igazolta.

Guillermo Nürnbergben kezdte el egyetemi tanulmányait, 1891-ben vándorolt ki Mexikóba apja ösztökélésére, ahol előbb egy üvegáru-, később egy könyvesbolt, majd egy ékszerüzlet eladója lett. A María Cárdenával kötött első házasságából két lánya született, Maria Luise és Margarita. Felesége a második kislányuk születésekor meghalt, így huszonhét évesen Kahlo újra megnősült. Az apai ágon indián, anyai ágon spanyol származású Matilde Calderón y Gonzálezszel kötött házasságából négy lánya született, Matilde, Adriana, Frida és Cristina. Guillermo Kahlo apósától, Antonio Calderóntól tanulta meg a fényképészet mesterségét. Kezdetben az El Mundo Ilustrado és a Semanario Ilustrado folyóiratok számára készített építészeti témájú fotókat, majd 1905-től Porfirio Díaz kormányzatának megbízásából négy év alatt bejárta az országot, hogy az állami kézben lévő templomokról leltárt készítsen. Munkájának emlékét őrzi az a Mexikó építészeti örökségéről készített 4500 fotó, amit máig nagy becsben őriznek a különböző mexikói közgyűjtemények.

Források[szerkesztés]

  • Guillermo Kahlo (német nyelven). mexiko.diplo.de. [2017. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 21.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b RKDartists. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b BnF források (francia nyelven)
  4. Franger, Gaby; Huhle, Rainer (Schirmer/Mosel, 2005) Fridas Vater: Der Photograph Guillermo Kahlo. Von Pforzheim bis Mexiko
  5. Frida Kahlo's father wasn't Jewish after all http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Books/Article.aspx?id=19442