Guerrilla Games

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guerrilla Games
TípusA Sony Computer Entertainment leányvállata
Alapítva2000
Székhely Hollandia, Amszterdam
VezetőkHermen Hulst (ügyvezetési igazgató),
Arjan Brussee (fejlesztési igazgató)
IparágVideójáték-ipar
Formaleányvállalat
TermékekKillzone sorozat
Alkalmazottak száma160+[1]
AnyavállalataFüggetlen (2000–2004)
Eidos Interactive (2004)
SCE Worldwide Studios (2004-napjainkig)

A Guerrilla Games weboldala
SablonWikidataSegítség

A Guerrilla Games a Sony Computer Entertainment egyik belsős fejlesztőstúdiója és leányvállalata. A cég székhelye Amszterdamban (Hollandia) található, jelenleg megközelítőleg 150 alkalmazottat foglalkoztat Hermen Hulst ügyvezető igazgató és Arjan Brussee fejlesztési igazgató vezetése alatt.

A stúdió főként a PlayStation exklúzív Killzone sorozatáról ismert. A sorozat legújabb tagja, a Killzone 3 2011. február 22-én jelent meg először, Észak-Amerikában. 2010. augusztus 18-án a kölni (Németország) Gamescom rendezvényen Hermen Hulst ügyvezető igazgató bejelentette, hogy a Guerrilla Games következő játéka egy teljesen új IP lesz, ezzel az első nem a Killzone sorozathoz köthető játékuk lesz a Shellshock: Nam ’67 óta.

Történelme[szerkesztés]

Mielőtt a Sony Computer Entertainment felvásárolta volna a Guerrillát, a vállalat egy nagy holland multimédia konglomerátum, a Lost Boys leányvállalata volt, és Lost Boys Games név alatt működött. A cég három hollandiai székhelyű videójáték-fejlesztő egyesüléséből, köztük az Arjan Brussee által alapított Orange Games és a Arnout van der Kamp által alapított Digital Infinity jött létre. Az elkövetkező három évben a Lost Boys Games négy játékot készített el, kettőt-kettőt a Nintendo Game Boy Color és a Game Boy Advance marokkonzoljaira.

2003 közepén a különböző vállalati összevonások és átszervezések miatt a céget eladták a Media Republicnak, egy új média-vállalatnak, melyet a Lost Boyst alapító Michiel Mol alapított, majd ugyanezen év júliusában a vállalatot átnevezték Guerrilla Gamesre. Nem sokkal ez után a fejlesztő-cég belefogott első két játékába, a Killzone-ba, melyet a Sony Computer Entertainmentnek fejlesztettek PlayStation 2-re, és a Shellshock: Nam ’67-be, melyet pedig az Eidos Interactive megbízásából készítettek PlayStation 2-re, valamint Microsoft Xbox-ra és PC-re.

A következő évben mindkét játékot közepesnél valamivel jobb fogadtatásban részesítették a kritikusok, azonban mivel a Killzone-t hatalmas kiadás előtt hype („menőzés”) és várakozás kísérte (a PlayStation rajongók gyakran csak a „Halo gyilkos” jelzővel illették) és annak ellenére, hogy a nagy felhajtás visszafelé sült el és a kritikusok sem voltak olyan jó véleménnyel a játékról, azonban az mégis több, mint egymillió példányban kelt el világszerte, kiérdemelve ezzel a Greatest Hits és Platinum címkéket Észak-Amerikában és Európában. A sikernek köszönhetően a Guerrilla 2004 végén egy exklúzív fejlesztési szerződést írt alá a Sony Computer Entertainmenttel, aminek következtében a jövőben a cég kizárólag a Sony videójáték-konzoljaira, a PlayStation 2-re, a PlayStation Portable-re és a PlayStation 3-ra fejlesztett. A Shellshockból több, mint 900 000 példány kelt el,[2] a folytatását, a Shellshock 2: Blood Trailst a Rebellion Developments fejlesztette.

2005 májusában a fejlesztő-céget újabb hatalmas figyelem övezte, mind pozitívan, mind negatívan, a Killzone folytatásának, a PlayStation 3-as Killzone 2 előre renderelt előzetesének megjelenése után, melyet a Sony új konzolját bemutató panelen vetítettek az E3 rendezvényen. A játékot övező hisztéria és szkepticizmus a mai napig érezteti hatását: a Guerrillát a Sony Computer Entertainment fejlesztőinek élvonalába repítette, a vállalat rövid történelme és a kevés játéka ellenére.

Ugyanezen év decemberében a Sony Computer Entertainment bejelentette, hogy felvásárolják a Guerrilla Gamest az anyavállalatától, a Media Republictól, aminek következtében a cég a kiadó egyik belsős fejlesztőstúdiójává vált. A Guerrilla azóta elkészítte a Killzone: Liberationt PlayStation Portable-re (2006 október), a Killzone 2-t (2009 február) és a Killzone 3-at (2011 február) PlayStation 3-ra. A jelentések szerint a Guerilla következő játéka egy first-person shooter lesz.[3]

Játékai[szerkesztés]

Cím Megjelenés Platform
Shellshock: Nam ’67 2004 Windows, PlayStation 2, Xbox
Killzone 2004 PlayStation 2
Killzone: Liberation 2006 PlayStation Portable
Killzone 2 2009 PlayStation 3
Killzone 3 2011 PlayStation 3
Killzone: Mercenary 2013 PlayStation Vita
Killzone: Shadow Fall 2013 PlayStation 4
Horizon Zero Dawn 2017 PlayStation 4
Horizon Forbidden West 2022 Playstation 4, 5

Források[szerkesztés]

  1. Guerrilla Games (angol nyelven). Sony Computer Entertainment. [2011. október 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 13.)
  2. Patrick Garratt: Eidos on the brink as investors flee sinking ship (angol nyelven). Eurogamer, 2005. március 10. (Hozzáférés: 2011. november 13.)
  3. Bill Hess: Surprise! Killzone developer’s new game is FPS (angol nyelven). Attack of the Fanboy, 2011. október 10. (Hozzáférés: 2011. november 13.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]