Grosán Pál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grosán Pál
Született1939. július 10. (84 éves)[1]
Kecskemét[1]
Állampolgárságamagyar
HázastársaLantos Erzsébet
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Grosán Pál (Kecskemét, 1939. július 10. –) tornatanár, edző, szenior sportoló.

Család és hitvallás[szerkesztés]

Tizenhárom éves korától édesanyja három leánytestvérével együtt egyedül nevelte, mert kőműves édesapja korán elhalt egy balesetben 1952-ben.[2] Felesége Grosán Pálné[3] született Lantos Erzsébet tornász, pedagógus, iskola igazgató. Két leánygyermek és két leányunoka van.[4]

Tanulmányai[szerkesztés]

Alapfokú tanulmányait szülővárosában, Kecskeméten végezte, többször átszervezett (összevont, emelt szintű) általános iskolákban. Tanítói képesítést a Kiskunfélegyházai Állami Tanítóképzőben[5] kapott, ahová tizennégy évesen került. Tanítói végzettsége után, már munka mellett oklevelet szerzett a Testnevelési Főiskola tanári és edzői szakán is.

Pályafutása[szerkesztés]

Pedagógusként

Tizennyolc évesen, 1957-től kezdett tanítani Nyárlőrincen, majd 1960-tól Izsákon dolgozott. 1966-ban a kecskeméti Leninvárosi Általános Iskolába helyezték, és nyugdíjazásáig, azaz 2004-ig testnevelő tanárként dolgozott ott főállásban. Nevét közismertté tette a mindennapos testnevelés rendszerének kidolgozása és bevezetése, amelynek tevékeny részese volt. Ennek a szemléletnek a meghonosítását segítette egy pályázati felhívás az akkori Művelődésügyi Minisztérium, valamint társadalmi-politikai szervezetek részéről. Ezt a felhívást a Petőfi Népe 213. száma őrzi egyik újságcikkében.[6] 2001-ben szintén díjazott lett ugyanezen témában Grosán Pál és neje, illetve az általános iskola.[7]

Óraadóként

Dolgozott óraadóként is a Tanítóképző Főiskolán, valamint a Kodály Zoltán Ének-zenei Iskolában. Mintegy húsz éven a Testnevelő Főiskola Edzőképző kihelyezett tagozatán oktatott edzéselméletet.[8]

Edzőként

A tanítás mellett közel negyven éven át edzőként tevékenykedett a Kecskeméti Dózsa, majd a Kecskeméti SC vezető edzőjeként.

Elismerései[szerkesztés]

Elismeréseit szakmai és közösségi sportéleti tevékenységeiért kapta:

  • Magyar Atlétikáért Bronz Fokozat
  • Kerezsi Endre Állami Díj
  • Fair Play Diploma

Művei[szerkesztés]

  • "Tettem a dolgomat mindenkor". Törös Olga (Szemerey Andorné) a kecskemétivé lett tornász olimpikon. Az 1936-os berlini olimpián bronzérmes magyar tornászcsapat tagjának pályája; Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre, Kecskemét, 2014 (Sporttörténeti füzetek)
  • Vasakarattal a gravitáció ellen. Messzi István; Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre, Kecskemét, 2015 (Sporttörténeti füzetek)
  • Aranyos kecskemétiek az olimpiákon. Öt aranyérmes története, 1948–2004; Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre, Kecskemét, 2016 (Sporttörténeti füzetek)
  • Király és a sportok aranykora Kecskeméten; Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre, Kecskemét, 2016 (Sporttörténeti füzetek)
  • A hírös város olimpikonjai, 1896–2016. Kecskemét is kiállítja...; Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre, Kecskemét, 2017 (Sporttörténeti füzetek)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b VALLOMÁSOK: 75 éves Grosán Pál testnevelő tanár, edző
  2. 75 éves Grosán Pál
  3. Díszokleveles kecskeméti pedagógusok
  4. "Végül álljon itt hitvallásom arról, hogy miért írok az olimpikonokról sportolókról: Az első nemzedék felejt, A második elfelejt, A harmadik már nem is emlékezik." Sporttörténeti kiadványok - Grosán Pál önéletrajz
  5. "Már az első napokban kivívták érdeklődésemet az ugyanabban az épületben tanuló sportgimnazisták – Zsivótzky Gyula, a később olimpiai bajnokságot nyert kalapácsvető is köztük volt – és a sportszerek, amelyekhez hozzá lehetett férni, mivel az udvaron voltak, és a tornaterem is nyitva volt." Vallomások
  6. Pályázati felhívás az általános iskolai tanulók mindennapi testedzésének, sportolásának megszervezésére és bevezetésére”. Petőfi Népe 1987 (213). (Hozzáférés: 2019. augusztus 18.)  
  7. Lélekemelő testnevelés. [2019. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 18.)
  8. Spartacus Sporttörténeti Kiadványok - Grosán Pál életrajz

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap