Grimpoteuthis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grimpoteuthis
Grimpoteuthis discoveryi
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Puhatestűek (Mollusca)
Osztály: Fejlábúak (Cephalopoda)
Alosztály: Tintahalalakúak (Coleoidea)
Öregrend: Nyolckarú polipok (Octopodiformes)
Rend: Octopoda
Alrend: Cirrata
Család: Grimpoteuthidae
O'Shea, 1999
Nem: Grimpoteuthis
Robson, 1932
Szinonimák
  • Enigmatiteuthis O'Shea, 1999
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Grimpoteuthis témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Grimpoteuthis témájú kategóriát.

Grimpoteuthis innominata
Grimpoteuthis meangensis
Grimpoteuthis umbellata

A Grimpoteuthis a fejlábúak (Cephalopoda) osztályának a tintahalalakúak (Coleoidea) alosztályába, ezen belül az Octopoda rendjébe és a Grimpoteuthidae családjába tartozó nem.

Előfordulásuk[szerkesztés]

A Grimpoteuthis-fajok a mély- és nyíltvizekben fordulnak elő. Általában 3000-4000 méteres mélységekben élnek, de akár 7000 méter mélyben is fellelhetők.

Megjelenésük[szerkesztés]

A legnagyobb kifogott példány 1,8 méter hosszú és 5,9 kilogramm testtömegű volt. Az átlag Grimpoteuthisok mérete és testtömege ennél kisebb.[1] A helyváltoztatáshoz a szifójukból kinyomott vízsugarat, valamint a fejük két oldalán levő úszóikat használják fel. Az úszóik fülekre emlékeztetnek, emiatt ezeket az állatokat Dumbo-polipoknak becézik. A hímek egyik karja párzókarrá (hectocotylus) alakult át, ennek segítségével pumpálják a nőstényekbe a spermatofórákat (hímivarsejtcsomagokat).[2] A fajokon belül a két nem méretben és a tapadókorongok elhelyezkedésében is különböznek.

Életmódjuk[szerkesztés]

Ezek az állatok soksertéjűekkel, evezőlábú rákokkal, ászkarákokkal, felemáslábú rákokkal és egyéb rákokkal táplálkoznak.[3]

Szaporodásuk[szerkesztés]

A felboncolt nőstényekben, a kutatók több fejlődési állapotban levő petéket találtak, ami azt jelenti, hogy a Grimpoteuthis-fajoknak nincs meghatározott szaporodási időszakuk; tehát amint a pete kifejlődött a nőstény kibocsátja magából.[4]

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 17 faj tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. National Oceanic and Atmospheric Administration (November 23, 2009). "NOAA Researchers, Ships Participate in Census of Marine Life’s Decade of Discovery". Sajtóközlemény. Elérés: May 11, 2011.
  2. essay: dumbo octopus. Web.mac.com, 2008. november 20. [2009. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 17.)
  3. Collins, M.A. & R. Villaneuva. (2006). Taxonomy, ecology and behaviour of the cirrate octopods. In: Gibson, R.N., R.J.A. Atkinson & J.D.M. Gordon (eds.) Oceanography and Marine Biology: An Annual Review, Volume 44. Taylor and Francis, London. pp. 277–322.
  4. Dumbo Octopus Information : Fun & Interesting Facts. Brighthub.com. (Hozzáférés: 2011. február 17.)

Források[szerkesztés]

  • Grimpoteuthis Robson, 1932 WoRMS
  • Collins M.A. & Villanueva R. (2006) Taxonomy, ecology and behaviour of the cirrate octopods. Oceanography and Marine Biology: An Annual Review 44: 277-322. page(s): 298-299

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Grimpoteuthis című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.