Gregory Carl Johnson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gregory Carl Johnson
Gregory Carl Johnson.jpg
Született
1954. július 30. (61 éves)
Seattle
Foglalkozása űrhajós
Iskolái U.S. Air Force Test Pilot School
University of Washington
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gregory Carl Johnson témájú médiaállományokat.

Gregory Carl Johnson (Seattle, Washington, 1954. július 30. –) amerikai űrhajós, kapitány.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1977-ben az University of Washington keretében repülőgép mérnöki diplomát szerzett. Az egyetem elvégzésével polgári pilóta jogosítványt szerzett (többmotoros és egymotoros hidroplán). 1978-ban kapott katonai pilóta engedélyt. 1980-ban TA–4J Skyhawk II oktató pilóta. Átképzést kapott az A–6E Intruder típusra. A USS Kitty Hawk (CV–63) fedélzetén nyugati Csendes-óceánon és az Indiai-óceánon teljesített szolgálatot. 1984-ben tesztpilóta kiképzésben részesült. Az A–6E Intruder, az F/A–18A Hornet és a T–38N repülőgépek változatait (elektronika, fegyverzet) repülte, illetve tesztelte. 1990-2007 között a Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala (NASA) Lyndon B. Johnson Űrközpont (JSC) repülőgép műveletek (Aircraft Operations) részlegének vezetője lett. 44 különböző repülőgép üzemkészségéért volt felelős. T–38 Talon oktató és vizsgáztató pilóta, a WB–57F Canberra repülőgéppel segítette gyakoroltatni a mozgáselemeket súlytalanságban. A KC–135 átalakított példánya segítette az Space Shuttle vezetésének elsajátítását, ahol másodpilótaként tevékenykedett. Több mint 9000 órát töltött a levegőben, több mint 50 különböző repülőgépet vezetett vagy tesztelt, több mint 500 leszállást hajtott végre repülőgép-anyahajó fedélzetére. 2007-ben visszavonult az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete (USAF) állományából.

1998. június 4-től a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. A NASA-17., 25 fős osztályának vezetője. Két éves űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés (T–38 Talon), vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Kiképzett űrhajósként tagja volt több támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csapatnak. Egy űrszolgálata alatt összesen 12 napot, 21 órát és 38 percet (309 óra) töltött a világűrben.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

STS–125, az Atlantis űrrepülőgép 30. repülésének pilótája. Az űrhajósok az ötödik nagyjavítást végezték a Hubble űrtávcsövön (HST). Egy IMAX kamerával felvették a javítás minden pillanatát. 2014-ig nem kell javító munkálatokat végezni. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot is végrehajtottak. Második űrszolgálata alatt összesen 12 napot, 21 órát és 38 percet (309 óra) töltött a világűrben.8 500 000 kilométert (5 300 000 mérföldet) repült, 197 alkalommal kerülte meg a Földet.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]